Ruim anderhalf miljoen bezoekers op Gentse Feesten

(belga) - De afgelopen Gentse Feesten editie is de drukst bezochte uit de geschiedenis van het massa-evenement. Feestenburgemeester Daniël Termont schat het totaal aantal bezoekers op ruim 1,5 miljoen of 100.000 meer dan vorig jaar. Topdagen waren vrijdag 26 en zaterdag 27 juli. Ondanks de volkstoeloop en de uitgebreide feestzone zal niet beduidend meer afval opgehaald zijn, naar schatting 500 ton of 2 voetbalbelden vol vuilniszakken.

Dit zijn de winnaars van de belangrijkste prijzen van de Gentse Feesten editie 2002:

Traditioneel starten de Gentse Feesten met een parade van groepen en pleinorganisatoren, die met wagens, acrobatieën en animatie hun feestenprogramma aan het publiek voorstellen. BewegingsTHEATER EXCES, dat intussen 30 jaar bestaat, kaapte de eerste prijs weg en ontving 575 euro.

Elk jaar wordt er uit het programma van het Internationaal Puppetbuskersfestival, het festival voor figuren/poppen-theater een winnaar gekozen die naar huis gaat met een kunstwerk van een Belgisch artiest. Dit jaar ging die naar de Nederlander Toon Maas, een mimespeler die in Gent te zien was met een levensgrote pop en die zijn figuur zo kundig manipuleerde dat de organisator van het festival zelf nog niet helemaal snapt hoe hij daarin slaagde. Het kunstwerk is van de hand van de Gentenaar Eric De Pauw.

Voor het eerst hebben de organisatoren van de Oude Beestenmarkt, het plein dat tijdens de feesten massa's volk lokte met 't Hof van Commerce en An Pierlé, een prijs uitgeloofd aan videokunstenaars. Tijdens de feesten was er een selectie van tien video's en visuals te zien op een videowall naast het podium.

De juryprijs ter waarde van 500 euro werd toegekend aan Marc Roels met zijn filmpje "Conern", een 3 minuten durende mix van figuratieve beelden. Het filmpje benaderde volgens de jury op een "interessante" manier het opgelegde thema "nacht". De publieksprijs was voor Bart Huyghe met een licht-absurdistisch verhaal, waarin een aantal kinderen door een gele komeet wordt overvallen.

URBAN DRUM N"BASS pakte de Grote Prijs ISTF of "Guido Clausprijs" "omwille van de frisheid, de energie, de muzikale virtuositeit en de interactie met het publiek", gevolgd door "La Tortue Magique" en "Les Goulus".

De prijs (7500 euro) die voor het eerst sinds 1996 terug werd uitgereikt, pikt uit een selectie van het Internationaal Straattheaterfestival de beste beginners "die met een minimum aan middelen toch een boeiende openluchtvoorstelling weten te realiseren".

De publieksprijs, ter waarde van 2500 euro, is toegekend aan Oskar & Strüdel. Urban Drum N"Bass is een muziekgezelschap, gevormd op het conservatorium van Genève, dat tijdens de feesten succes oogstte met bas en weinig alledaagse percussie: trommelen op conserven, flessen, andere voorwerpen en omstaanders.

De trofee, een goudkleurige miniatuurvuilbak van 20 centimeter hoog, wordt uitgereikt aan standhouders van eet- en drankkramen die tijdens de feesten afval minderen, sorteren en de omgeving van hun kraampje proper houden. Winnaar 2002 is het oliebollen-, friet- en wafelkraam ABEL op de Korenmarkt.

"Prijs voor de Democratie" en "Louis Paul Boonprijs"

Luc Walleyn, voorzitter van Advocaten zonder Grenzen, mocht de Prijs voor de Democratie in ontvangst nemen. Zijn organisatie ijvert voor eerlijke processen en waakt over de rechten van de verdediging, voornamelijk in landen waar een hevige (politieke) crisis woedt.

De Belgische regisseur Lieven Debrauwer sleepte de Louis Paul Boonprijs in de wacht. Die wordt uitgereikt door de Honest Arts Movement (HAM), aan mensen uit diverse disciplines die in hun werk "hun binding met de mens beklemtonen" en het sociale engagement van auteur en plastisch kunstenaar Louis Paul Boon eren. In zijn eerste langspeelfilm "Pauline en Paulette" schetste Debrauwer de relatie tussen twee oudere zussen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud