"The Bondwoman's Narrative": eerste roman van zwarte slavin

Zo'n 150 jaar na de publicatie van "De hut van oom Tom" verschijnt binnenkort de eerste autobiografische roman van een zwarte slavin. Het boek van de hand van Hannah Crafts geeft een uniek beeld van de slavernij in het negentiende-eeuwse Amerika.

Het origineel manuscript van "The Bondwoman's Narrative" werd onlangs op een veiling ontdekt door de Amerikaanse professor Henry Louis Gates junior, literair criticus en professor Afro-Amerikaanse studies aan Harvard. Gates, die het manuscript kocht voor 7.000 pond (10.600 euro), en twee andere deskundigen hebben de authenticiteit van het manuscript aangetoond.

Het 300 bladzijden tellende boek werd gepubliceerd bij Warner Books en vertelt het verhaal van Hannah Crafts, een huisslavin die in 1857 wegvluchtte van een plantage in North Carolina. Ze slaagde erin, uit de handen te blijven van de slavenjagers en bouwde een nieuw leven op in New Jersey.

De vrouw vertelt zelf dat ze niets af wist van haar roots. "Ik kende mijn moeder of vader niet. Al snel leerde ik dat er een vloek rustte op ons ras en dat het Afrikaanse bloed dat in mijn aderen stroomt, me voor altijd zou uitsluiten van hoge sociale functies", aldus de schrijfster.

Volgens critici zou het autobiografische boek geïnspireerd zijn door Harriet Beecher-Stowe's bestseller "Uncle Tom's Cabin" en "Bleak House" van Charles Dickens. Historici beschouwen de stijl van de schrijfster overigens als "literair hoogstaand".

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud