'This Place is Dreaming' verzamelt 30 geluidskunstenaars in de hoofdstad

(tijd) - In het kader van het videofestival argos, dat tot 23 oktober in Brussel loopt, wordt het hoofdstuk 'This Place is Dreaming' gecreëerd. Daarvoor zakken 30 internationale geluidskunstenaars naar de hoofdstad af met installaties, performances, concerten, lezingen en interactieve acties.

'This Place is Dreaming - Rethinking and Transfiguring the Sites and Sounds of Brussels' zoals het programma voluit heet, bestaat helemaal uit creaties. Samensteller Ive Stevenheydens nodigde in het voorjaar van 2004 een twintigtal Belgische en internationale (geluids)artiesten uit. Zij namen de infrastructuur van de hoofdstad onder de loep, zowel vanuit architecturaal, urbanistisch als sociaal-cultureel oogpunt.

'This Place is Dreaming' draait rond transformaties met, in en rond Brussel. De kern van het programma zijn drie thematisch gestructureerde concert- en performanceavonden in de Beursschouwburg.

Woensdag 20 oktober staat in het teken van de mondelinge overlevering van Brusselaars. Vier artiesten en collectieven gingen aan de slag met de archieven van 'Brussel behoort ons toe'. Die organisatie bouwt een klankarchief uit met verhalen van Brusselaars die vertellen over hun stad, hun relatie met de architectuur, de straat en elkaar. De Cyprioot Yannis Kyriakides brengt een concert op hoofdtelefoons. Tijdens zijn 'Wordless', een compositie waarvoor hij enkel het gestotter, het slikken en andere 'non-klanken' uit enkele interviews bewerkte, kun je op je hoofdtelefoon tussen diverse kanalen schakelen. Andere artiesten die Brusselse interviews bewerkten, zijn Heimir Björgúlfsson, Stilluppsteypa en het trio Lionel Marchetti, Olivier Capparos & Pierre-Jean Giloux.

Donderdag komen de stadsgeluiden van Brussel aan bod. De Spanjaard Francisco López vormt met de Belgen TMRX, Martiens Go Home, Johan Vandermaelen en Building Transmissions 'Brussels Sonic Matter'. De vijf namen geluidsopnames van verschillende plekken in de stad die ze in een 'soundpool' goten. Daarmee werkte elke artiest in zijn eigen stijl aan een compositie. De technieken van López en co worden gespiegeld aan het werk van de Canadese Hildegard Westerkamp, die haar ecologisch standpunt over veldopnames toelicht.

De derde concertavond belicht de relatie die buitenlanders in een korte verblijfsperiode met de stad Brussel ontwikkelden. Drie audiovisuele artiesten en duo's - Aki Onda, Yuko Nexus6 & Mariko Tajiri en Bob Ostertag & Pierre Hébert - verbleven enkele dagen in de hoofdstad om beeld en geluid te verzamelen dat ze confronteren met materiaal uit hun thuissteden. De drie dagen vinden interactieve 'acties' plaats. Westerkamp vertrekt van bij argos voor een geluidswandeling door de binnenstad. Maria Blondeel plant busritten waar het veranderende licht wordt omgezet in een continue, vibrerende geluidsgolf.

Naast concerten en 'acties' biedt 'This Place is Dreaming' ook in-situ-installaties. Mark Bain pakt met 'Slider', een installatie die gebruik maakt van een laser en geluid, de esplanade van het Rijksadministratief Centrum aan. Emilio Lopez-Menchero installeert in de met blauwe mozaïektegels beklede passageruimte van Galerie Ravenstein 'Swimming Rotonda', een surround geluidsinstallatie met klanken van Brusselse zwembaden. Met 'Berlaymont Dreaming' brengt Justin Bennett een audiovisuele interpretatie van het Berlaymontgebouw. In de galerie waar hij exposeert - La Maison d'Art Contemporain Rue des Chartreux - is ook 'Invisible Cities' te horen, geluiden van 15 wereldsteden. Om de hoek bewerkt Angelo Vermeulen met 'RMX_' de qua culturele, sociale en etnische samenstelling zeer gediversifieerde Sint-Katelijnestraat. Hij 'remixt' het geluid van buurtwinkels door die door een aquarium te sturen waarin microcellen evolueren. Het experiment resulteert in een op straat resonerende, constant variërende geluidssculptuur.

'This Place is Dreaming' en het argosfestival 2004 lopen tot 23 oktober 2004. Informatie: 02/229.00.03 of www.argosarts.org/festival

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud