Veertiende Open Monumentendag staat in teken van symbolen

Ruim 200 Vlaamse gemeenten gooien op zondag 8 september de deuren van 700 monumenten open voor de 14e editie van de Open Monumentendag Vlaanderen. Dit jaar staat de monumentendag in het teken van symbolen. "Veel gebouwen staan immers voor iets", zegt Serge Migom van de dienst Cultureel Erfgoed van de provincie Antwerpen. "Ze verwijzen naar waarden, contexten, overtuigingen."

Sommigen monumenten doen dit als geheel. Bij andere zit de symboliek vervat in zichtbare elementen in het gebouw. Gebouwen die op zichzelf een symboolwaarde hebben zijn bijvoorbeeld belforten, vaak met stadhuis, of donjons.

Maar ook in het plattegrond, de structuur, opbouw of ligging van een gebouw schuilt vaak een symbolische verwijzing. Dat geldt voor de kruisvorm van een kerk. Zelfs tuinen en landschappen hebben symboolwaarde. Tuinen worden door de eigenaars vaak ontworpen om hun hogere idealen en overtuigingen vorm te geven.

En ook in en op de gebouwen kunnen symbolen aangebracht zijn. Dit kunnen symbolen van een geloofsovertuiging of met een funeraire betekenis zijn. Maar symbolen kunnen ook invloed of eigendomsrecht uitdrukken, bijvoorbeeld de heraldiek. Daarnaast zijn er symbolen uit de volkscultuur of uit de klassieke oudheid.

Op maandag 9 september volgt een klein toemaatje voor de jongeren. Op de maandag na de Open Monumentendag stellen we nog eens enkele monumenten open, aldus Tom Dorau, projectcoördinator van de Open Monumentendag. "Zo'n 43 gemeenten bieden 56 programma's aan, zoals een fotozoektocht voor kinderen in Westende Bad of een tentoonstelling van leerlingen uit het kunsthumaniora over een abdij".

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud