Vijf jaar na plotse dood: Herman De Coninck blijft populaire dichter

Vijf jaar na zijn dood blijft de Antwerpse dichter Herman De Coninck een van de populairste dichters in Vlaanderen. Maandelijks gaan er nog zo'n 300 exemplaren van zijn verzamelde gedichten over de toonbank in ons land. De duurdere, gebonden uitgave van het verzamelde proza van De Coninck is minder populair en wordt maandelijks slechts zo'n 50 keer verkocht.

En ook in bibliotheken blijft De Coninck een van de meest ontleende dichters. "Poëzie is sowieso minder in trek", klinkt het bij de Antwerpse openbare bibliotheek. "Maar Herman De Coninck blijft een van de populairste dichters. Zijn bundels worden regelmatig gevraagd. Maar er is vooral veel interesse naar 'Taal zonder mij', de herinneringen van echtgenote Kristien Hemmerechts aan Herman De Coninck."

Vandaag is zowat alle poëzie van de dichter in de Antwerpse bibliotheek uitgeleend. "Het is dan ook vijf jaar geleden dat de dichter in Lissabon plots overleed", klinkt het. "Bovendien houden enkele bibliotheken speciale acties rond De Coninck."

WPG uitgevers, dat de boeken van De Coninck uitgeeft plant in de loop van dit jaar nog enkele acties. "Begin oktober lanceren we een bundel met gedichten van collega-dichters over Herman De Coninck", weet Chris Boudewijns, promotieverantwoordelijk van WPG uitgevers. "Het is een soort hommage van collega's aan de overleden dichter."

Daarnaast is er voor 2003 een gebonden uitgave van de brieven van De Coninck gepland. "Dit is het derde luik van het verzameld werk van de dichter, na de verzamelde gedichten en het verzameld proza", legt Boudewijns uit. Later zullen er waarschijnlijk enkel nog bloemlezingen uit het werk van de dichter gepubliceerd worden, maar deze plannen zijn niet concreet.

Ook de tournee Koningsblauw, waarmee de literaire vereniging Behoud de Begeerte de overleden dichter wil herdenken, loopt zeer goed. "De helft van de zalen is al uitverkocht, terwijl de andere helft ook al goed vol zit", klinkt het bij Behoud de Begeerte.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud