Vlaams-Brabants' cultuuraanbod scoort in Vlaanderen zwak

Vlaams-Brabant scoort zowel qua culturele infrastructuur als cultuuraanbod zwak in vergelijking met de andere Vlaamse provincies. Dat blijkt uit de "Cultuuratlas van Vlaams-Brabant" die dinsdagavond in het cultureel centrum van Strombeek werd voorgesteld. Het gaat om een studie door onderzoekers van de hogeschool EHSAL in opdracht van het provinciebestuur.

Zo bedraagt het aantal activiteiten op vlak van podiumkunsten in Vlaams-Brabant 1,8 op 1000 inwoners tegenover 4,17 in heel Vlaanderen. Voor dans is dat 0,13 (0,2), 0,95 voor theater (2,4) en 0,25 voor tentoonstellingen (0,6). De concentratiegraad is vergelijkbaar met Vlaanderen met uitzondering van dans omdat dit genre in Vlaams-Brabant zeer sterk geconcentreerd is in Leuven. Vlaams-Brabant heeft in vergelijking met de overige provincies ook het laagste aantal "druk gebruikte culturele infrastructuur" (met meer dan 25 podiumactiviteiten of tentoonstellingen per jaar) per 100.000 inwoners.

Ook qua bibliotheken en uitlenersaantal scoort Vlaams-Brabant zwakker dan andere provincies. In Vlaams-Brabant lenen 20,4 personen op 100 een boek uit tegenover 23,6 in Vlaanderen. De provincie heeft ook beduidend minder musea dan in elders in Vlaanderen. In Vlaams-Brabant zijn er slechts 5 erkende en 23 niet-erkende tegenover bijvoorbeeld 9 en 88 in Antwerpen. De provincie heeft weliswaar een sterk opleidingsaanbod voor muziek, woord, dans, maar verhoudingsgewijs het geringste aantal leerlingen. Voor beeldend kunstonderwijs is zowel aanbod als participatie laag.

Vlaams-Brabant telt 6 culturele regio's die een regionale uitstraling hebben. De grootste invloed heeft Leuven. In tweede orde citeren de onderzoekers Aarschot, Diest, Dilbeek-Ternat, Grimbergen en Overijse-Tervuren. 43 gemeenten hebben nauwelijks of geen cultureel aanbod. Naast het eigen aanbod in de eigen provincie kan de Vlaams- Brabander ook profiteren van het zeer rijke aanbod in Brussel. Het is echter nog onduidelijk in hoeverre inwoners uit Vlaams-Brabant voor culturele doeleinden naar Brussel trekken.

Lit.Jan Colpaert, Tom Colpaert, Miek De Kepper, Katrien Lauwerysen, Cultuuratlas van Vlaams-Brabant, 84 blz.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud