VS-acteurs: eigen filmindustrie eerst

De invloedrijke vereniging van Amerikaanse acteurs SAG (Screen Actors Guild) wil het produceren van Hollywoodfilms in het buitenland tegengaan en dreigt leden die dit protectionistisch voornemen overtreden met straffen variërend van geldboeten tot uitsluiting. De meeste Hollywoodsterren onderschrijven het initiatief - de Hollywoodvariant van de globalisering, de vrije markt en haar soms nare gevolgen - volkomen.

Het SAG telt bijna 100.000 leden. Sedert 1 mei verbiedt het gild met zijn nieuwe tariefpolitiek 'Global Rule One' elk lid van de SAG onder de SAG-tarieven te werken in een in het buitenland geproduceerde film of aan een film mee te werken van een niet door het SAG erkende studio. Bedoeling is de al een tijdje aan de gang zijnde 'outplacement' van filmproducties naar landen en regio's als Canada, Mexico en Europa tegen te gaan. In het buitenland kunnen de producenten zich immers veroorloven de acteurs onder de VS-tarieven te betalen. In het bijzonder Canada heeft zich de voorbije tijd ontpopt tot het mekka voor de vaandelvluchtige filmbedrijven.

Een van de films die met de nieuwe protectionistische maatregel niet gemaakt zou kunnen zijn of alleszins nog veel duurder had uitgevallen, is het eerste deel van de geplande "Lord of the Rings"-trilogie. Die werd door het Amerikaanse New Line Cinema in Nieuw-Zeeland gedraaid met in de cast talrijke niet-Amerikaanse acteurs. Ook "The Mummy Returns", "Spy Game" en de nieuwste saga in het Star Wars-verhaal "Attack of the Clones" behoren tot het zestigtal langspeelfilms dat vorig jaar 'op vreemde bodem' werd geschoten.

Met 'Global Rule One' hoopt de acteursgilde iets te doen aan de dalende inkomsten van zijn pensioenkas. Door de vlucht naar het buitenland is die kas de voorbije vijf jaar naar schatting zo'n 23 miljoen dollar (25,6 miljoen euro) misgelopen.

Volgens de vakbladen Daily Variety en Hollywood Reporter hebben prominente acteurs als Harrison Ford, Kathleen Turner, Jamie Lee Curtis, Clint Eastwood en Kevin Spacey hun collega's al met aandrang gevraagd, zich aan de bepalingen van 'Global Rule One' te houden.

De productiemaatschappijen zien in het SAG-initiatief vooral een inperking van de vrijheid van ondernemen. Het verbond van film- en televisieproducenten AMPTP riep de acteursorganisatie op, haar protectionistische politiek nog eens goed te overdenken. Desnoods moet de zaak maar voor de rechter worden uitgevochten, zo waarschuwde president Nicholas Counter van de AMPTP.

Ook buiten de VS stuit het initiatief op felle kritiek. "SAG trekt zich niets aan van wat de gevolgen zullen zijn voor de filmindustrieën in andere landen", zo reageerde Geoff Brown van de 'Screen Producers Association of Australia'. 'Global Rule One' "is een zeer egoïstische benadering". De Amerikaanse filmindustrie dankt veel van haar florissante toestand aan de verkoop aan het buitenland van VS-films en -video's.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud