Wayne Shorter krijgt Edison Jazz oeuvreprijs

De 69-jarige Amerikaanse tenor- en sopraansaxofonist Wayne Shorter krijgt dit jaar de Edison Jazz Award voor zijn gehele oeuvre. De Edison is de prijs van de Nederlandse muziekindustrie voor een geluidsdrager van bijzondere kwaliteit en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Dat heeft de Edison Stichting woensdag bekendgemaakt.

De Edison Stichting kent de Oeuvreprijs Jazz ieder jaar toe aan een (inter)nationale artiest die met zijn oeuvre toonaangevend is in de jazzmuziek. De prijs is te vergelijken met bijvoorbeeld de Brit en de Grammy Awards. Eerdere oeuvreprijs winnaars zijn onder andere Toots Thielemans en Herbie Hancock.

De Edison kent drie segmenten: Edison Music Awards (voor pop), Edison Classical Awards (voor klassiek) en de Edison Jazz Awards. In het segment Jazz zijn in het verleden Edisons uitgereikt aan o.a. Greetje Kauffeld, Rita Reys, Ella Fritzgerald, Dexter Gordon en Miles Davis. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Thomas Alva Edison, ontworpen door Pieter d'Hont.

De in 1933 geboren Shorter begon eind jaren 50 zijn carrière bij grootheden als Horace Silver en Art Blakey. In 1964 werd hij door Miles Davis benaderd om samen met Herbie Hancock, Ron Carter en Tony Williams een nieuw collectief te vormen. Hij bleef bij deze groep tot 1970 waarna hij Weather Report oprichtte. In 1974 nam hij voor het eerst een plaat op onder zijn eigen naam. Naast de samenwerking met veel jazz-muzikanten heeft Shorter regelmatig samengewerkt met gevestigde namen uit de pop muziek zoals Joni Mitchell en Steely Dan. Tot op heden is Wayne Shorter productief en een inspiratie voor vele jazz saxofonisten. Na het ontvangen van de oeuvreprijs is Wayne Shorter het hele weekend op het North Sea Jazz festival live te bewonderen als 'artist in residence'.

De Edison Jazz Oeuvreprijs zal op donderdag 11 juli uitgereikt worden tijdens het Midsummer Jazz Gala, de openingsavond van het North Sea Jazz festival in Den Haag.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud