Zomer van Antwerpen breidt grote publiekstrekkers uit

De achtste editie van de Zomer van Antwerpen wil de grote publiekstrekkers verder uitbouwen. Dat zegt Steven Warmenbol, zakelijk leider van Antwerpen Open, dat de Zomer organiseert. De publiektrekkers, het festival Muziek in de Wijk, de filmvoorstellingen en de Nacht van de Musea, hebben immers nog veel groeipotentieel. Maar ook de kleinere voorstellingen blijven bestaan.

"We focussen op de elementen, die nog groeipotentieel hebben", vertelt Warmenbol. "Die hadden de vorige jaren te weinig visibiliteit. Daarom hebben we dit jaar verschillende folders uitgegeven voor die drie festivalletjes. De kleinere voorstellingen zijn er en blijven, maar ze trekken eerder een theaterpubliek, dat wel breder is dan het publiek van een toneelhuis. Het grootste nadeel van deze voorstellingen is hun beperkte capaciteit."

Volgens Bruno Verbergt, coördinator van Antwerpen Open, wordt er dit jaar extra aandacht besteedt aan de groepen, die op Muziek in de Wijk spelen. "Het grootste deel ervan heeft op het Sfinksfestival gespeeld of zou erop kunnen spelen. Daarnaast wordt er dit jaar een extra pleintje ingeschakeld in Ekeren." Verbergt: "Het wordt een muziekfestival op zich. Bijna elke dag van de week kunnen de Antwerpenaren ergens in de stad terecht voor optredens."

Het spectaculairste van de hele Zomer is dit jaar Drive-In Wheel, daarover is iedereen het eens. "Het is een soort reuzenrad voor auto's", legt Warmenbol uit. "Vier wagens met maximum 5 inzittenden draaien 10 minuten lang rondjes, tot 35 meter in de hoogte."

"Ook de voorstelling Royal De Luxe is heel bijzonder", vindt cultuurschepen Eric Antonis. De openluchtvoorstelling heeft als titel "Petits Contes Chinois revus et corrigés par les nègres". Ook Bruno Verbergt prijst deze voorstelling aan.

Volgens Verbergt is de Zomer van Antwerpen "het grootste zomerfestival van Europa". Verbergt: "Er is zelfs internationale interesse voor het project. De opleiding voor straattheater in Frankrijk heeft al gezegd te willen samenwerken met de Zomer om een deel van de opleiding in Antwerpen te laten plaatsvinden." De Zomer heeft veel 'reguliere theatergezelschappen' bij het gebeuren kunnen betrekken, en dat is volgens de coördinator uniek.

"Antwerpen Open heeft een jaarbudget van zo'n 2 miljoen euro om de Zomer van Antwerpen te organiseren", weet Verbergt. "Zo'n 1,2 miljoen euro komt van subsidies van de stad Antwerpen. Een half miljoen krijgen we van de Vlaamse Gemeenschap en 0,2 miljoen komt van eigen inkomsten en privé-sponsors."

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud