Anciaux wil orkest en koor Vlaamse Opera opdoeken

(belga) - Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux stelt voor dat het orkest van de Vlaamse Opera wordt opgedoekt. De musici kunnen worden ondergebracht bij De Filharmonie en het Vlaams Radio Orkest. Het operakoor zou worden samengevoegd met het Vlaams Radio Koor. Daarbij zouden geen ontslagen vallen. Anciaux wil dat de Vlaamse Opera zich gaat toeleggen op haar kernopdracht.

Het koor van de Vlaamse Opera in een scène uit 'Carmen' (foto: Vlaamse Opera)

Het voorstel van Anciaux is gebaseerd op een plan van veranderingsmanager Roger Claeys. Hij vindt dat de Vlaamse opera niet langer moet beschikken over een eigen orkest, maar dat de musici van het huidige opera-orkest bij de Filharmonie en het Vlaams Radio Orkest worden geïntegreerd. Daarnaast zouden het operakoor en het Vlaams Radio Koor tot één koor worden samengevoegd.

Dat deelde Anciaux vrijdag mee. Volgens zijn woordvoerster gaat het om een voorstel, nog niet om een beslissing van de Vlaamse regering, en zullen er geen ontslagen vallen onder de musici. De minister wil dat de Vlaamse Opera zich meer gaat toeleggen op haar kernopdracht. De exploitatie van de operagebouwen zou worden overgedragen aan de steden Antwerpen en Gent.

De Vlaamse Opera zal zowel in Gent en Antwerpen operaproducties blijven brengen. Daarnaast zullen ook gastoptredens op andere locaties in Vlaanderen en de buurlanden worden aangeboden om de uitstraling, het publieksbereik en het niveau van zelffinanciering te verhogen, aldus het plan.

Voorts geeft het plan de Vlaamse Opera opnieuw een privaatrechtelijk statuut. Het gecumuleerd verlies dat de voorbije jaren werd opgebouwd zal door de Vlaamse Opera zelf moeten worden weggewerkt, stelt de minister.

In een reactie zeggen de Filharmonie en het Vlaams Radio Orkest kennis te hebben genomen van de voorstellen. Zonder te willen vooruitlopen op de verdere uitwerking van het voorstel onthalen beide orkesten het plan met een constructieve ingesteldheid. Ze wijzen er evenwel op dat een en ander in volle openheid dient besproken te worden en willen dringend een gesprek met de minister.

De Filharmonie en het Vlaams Radio Orkest wijzen erop dat een externe audit heeft uitgewezen dat ze structureel onderbezet en ondergefinancierd zijn. 'Het oplossen van deze dubbele problematiek is cruciaal voor het ontwikkelen van een gezond orkestenlandschap in Vlaanderen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud