'Den Ezel' op Brusselse Grote Markt wordt gerestaureerd

(belga) - De Brusselse regering heeft donderdag het licht op groen gezet voor de restauratiewerken aan het huizenblok Den Ezel op de Brusselse Grote Markt. Het gewest heeft hiervoor 382.000 euro vrijgemaakt op een totale restauratiekost van 871.000 euro.

Den Ezel bestaat uit twee huizen die heropgebouwd zijn na het bombardement van 1695. De kelders dateren van voor die datum en gaan waarschijnlijk terug tot de vijftiende of zestiende eeuw. De huidige voorgevel is het gevolg van een gedeeltelijke restauratie in 1917. Gevels, daken en interieurs zijn momenteel beschermd, maar zijn dringend aan restauratie toe. De binnenkoer, verbouwd in het begin van de vorige eeuw, moet opgewaardeerd worden.

De stad Brussel is eigenaar van het huizenblok en wil in het achterste gebouw woningen inrichten. Het gebouw heeft een grote archeologische waarde, maar staat momenteel leeg en is in erbarmelijke staat.

In het voorste gebouw zou onder meer een horecazaak op de benedenverdieping komen. Ook zou de oude buitentrap gerestaureerd worden. Overal zullen de interieurs in hun glorie hersteld worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud