Dilbeek restaureert beroemd lemen huis

(belga) - De gemeenteraad van Dilbeek heeft dinsdagavond beslist een aanbesteding uit te schrijven voor een volledige restauratie van het 450 jaar oude lemen Huisje Mostinckx op het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem. De kostprijs van de werken wordt geraamd op circa 600.000 euro.

Omdat het om een beschermd pand gaat, worden de werken voor 80 procent gesubsidieerd.

Het huisje aan de voet van de kerk op het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem is een van de laatste getuigen van de traditionele leembouw in deze regio. Tot ver in de 19e eeuw waren de lemen hoevetjes in het Pajottenland de meest voorkomende behuizing. Het pand bekoorde generaties van schilders, tekenaars en fotografen. Door verwaarlozing stortte een deel van het woonhuis in 1999 in.

Dilbeek kocht het pand enkele maanden later en stelde al in 2001 een architect aan voor de uitwerking van een restauratiedossier. Over de toekomstige bestemming van het pand is er nog geen definitieve beslissing. Volgens de Dilbeekse schepen Georges De Vliegher (CD&V) denkt het schepencollege onder meer aan de inrichting van een heemkundig museum in het pand.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud