Gal wint Prijs van de Mensenrechten 2004

(belga) - De Vlaamse tekenaar Gal (pseudoniem van Gerard Alsteens) wint dit jaar de Prijs van de Mensenrechten. De Liga voor de Rechten van de Mens reikt deze prijs jaarlijks uit aan een verdienstelijke persoon of vereniging. Gal, de huiscartoonist van het weekblad Knack, wordt in de bloemetjes gezet wegens zijn 'kwaliteiten als kunstenaar en democraat'. Dat meldt Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga.

'Gal is een kunstenaar met oog voor subtiele details en humor. Als kunstenaar én als burger heeft hij de thema's oorlog, verdrukking, racisme en milieuverloedering nooit geschuwd. Het zijn vooral die democratische kwaliteiten die wij willen eren', aldus Vander Velpen.

De Prijs van de Mensenrechten 2004 moet het hele oeuvre van Gal in de kijker zetten. Op zondag 12 december wordt de prijs uitgereikt in de Muntschouwburg in Brussel. De tekenaar ontvangt dan een kunstwerk van de hand van Hans Claus, die verbonden is aan de Liga voor de Rechten van de Mens. Vorig jaar won de Brugse gevangenisbewaarder Willy Derveaux de Prijs van de Mensenrechten.

Gal won eerder dit jaar al de BeNe-prijs voor het beste cartoonwerk uit België en Nederland en de Belgische PCB-prijs (Press Cartoon Belgium)./

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud