'Geef ze een gezicht' brengt duizenden joden in herinnering

(belga) - Met het project 'Geef ze een gezicht' brengt het Joods Museum van Deportatie en Verzet (JMDV) duizenden joden en zigeuners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit België gedeporteerd werden visueel in herinnering.

Duizenden documenten en foto's van gedeporteerden werden de voorbije maanden gedigitaliseerd en de eerste 1.500 foto's werden dinsdag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voorgesteld.

Het JMDV heeft als doel alle documenten die te maken hebben met de raciale vervoling in België tijdens WOII te digitaliseren en te bewaren. Dankzij de steun van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Brusselse regering en de Nationale Loterij werden duizenden gedeporteerde mensen geïdentificeerd.

'Dit project van lange adem heeft een grote historische en pedagogische relevantie. We geven op die manier een gezicht aan de 25.000 joden die vanuit de Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd', zegt volksvertegenwoordiger Claude Marinower, lid van de raad van bestuur van het JMDV.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud