Jan Decorte en Anne Teresa De Keersmaeker samen op het podium

(tijd/belga) - De eigenzinnige voorstelling 'Dieu et les esprits vivants' van de Vlaamse theatermaker Jan Decorte en de VZW Bloet is volgende week voor het eerst in ons land te zien. Het stuk, waarin Decorte naast Sigrid Vinks en Anne Teresa de Keersmaeker op de planken staat, ging vorige zomer in première op het festival van Avignon en staat vanaf woensdag op de affiche in het Kaaitheater.

'Dieu et les esprits vivants' is een Franstalig stuk waarin Jan Decorte het personage bloetwollefduivel neerzet. Zijn vrouw en favoriete actrice Sigrid Vinks kruipt in de huid van Souffle-Souffleur en de bekende choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker speelt de rol van Perle Fine. De vijf instrumentale composities tijdens 'Dieu et les esprits vivants' zijn van Arno.

In deze tekst raakt Decorte opnieuw heel wat grote thema's aan, zoals goed en kwaad, de taal en de wereld, het (gewelddadige) sterven en het leven. Tegelijk is 'Dieu & les esprits vivants' 'het indringende en lucide zelfportret van de man die genoemd is naar bloed, wolf en duivel'.

Jan Fabre en choreografe-danseres Anne Teresa De Keersmaeker kennen elkaars werk al sinds ze begin de jaren 80 hun eerste producties aan het publiek voorstelden. Beiden waren ze boegbeelden van de diepgaande vernieuwing die zich op dat moment voltrok in het Vlaamse theater- en danslandschap. Sindsdien zijn deze 'compagnons de route' elkaar blijven volgen, soms van dichtbij, in andere periodes met wat meer afstand. Met 'Dieu et les esprits vivants' is die verwantschap uiteindelijk ook geresulteerd in een samenwerking op het podium.

'Dieu et les esprits vivants', op 22, 23, 26, 28 februari en 1 maart in het Kaaitheater, Akenkaai 2 in Brussel; www.kaaitheater.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud