MuseumPrijs bekroont jaarlijks Vlaamse, Waalse en Brusselse musea

(belga) - Het kunsttijdschrift Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters De Bandt hebben de MuseumPrijs in het leven geroepen. De bedoeling is dat elk jaar een Vlaams, Waals en een Brussels museum bekroond worden. De drie winnende musea krijgen elk 10.000 euro. De eerste prijsuitreiking vindt plaats op 24 april.

Musea die werk maken van publieksvernieuwende projecten en inspanningen doen om bijzondere doelgroepen, zoals jongeren of allochtonen, aan te trekken, komen in aanmerking voor de MuseumPrijs. De winnende musea worden uitgenodigd het gewonnen geldbedrag te besteden aan eigen projecten, die bijzondere doelgroepen beter aan het museumgebeuren laten deelnemen.

Zowel voor Vlaanderen, Wallonië als Brussel wordt een shortlist van vijf kanshebbers opgesteld. Dat gebeurt door een jury, die uit zowat driehonderd personen bestaat. Het gaat om mensen uit de museumsector, het brede culturele veld, de media, de academische wereld en de diverse overheden. De bekendmaking van die nominaties vindt plaats op 17 maart. Een eindjury kiest uit deze lijsten de drie winnaars, die op 24 april worden gelauwerd.

Voor de drie regio's wordt ook een MuseumPublieksprijs toegekend. Aan deze bekroning is geen geldbedrag verbonden. Het publiek kan van 9 maart tot en met 14 april via de website www.museumprijs.be zijn stem uitbrengen op één museum in Vlaanderen, één in Wallonië en één in Brussel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud