New York en Antwerpen slaan handen in elkaar voor tentoonstelling over Red Star Line

(tijd) - Op Ellis Island in New York wordt in 2006 een tentoonstelling georganiseerd over de Red Star Line in Antwerpen. De tentoonstelling is het resultaat van een werkbezoek van Philip Heylen, schepen van Cultuur (CD&V), en Ludo Van Campenhout, schepen van Openbare Werken en Toerisme (VLD), aan Ellis Island.

De scheepvaartmaatschappij Red Star Line vervoerde tussen 1873 en 1935 bijna drie miljoen Europese emigranten vanuit Antwerpen naar New York. Het stadsbestuur van Antwerpen kocht de gebouwen twee jaar geleden om er een memoriaal voor de emigratie in onder te brengen.

Op de tentoonstelling zullen naast wetenschappelijke en andere Red Star Line-memorabilia ook schilderijen van de Antwerpse havenschilder Eugeen Van Mieghem te zien zijn. Schepen Heylen wil ook het Ballet van Vlaanderen laten overvliegen om zijn productie 'Red Star Line' in New York over te doen.

Heylen en Van Campenhout bedongen in New York een link tussen de websites van de Red Star Line Memorial en de Ellis Island Foundation. Daarnaast voerden ze ook gesprekken met enkele gezagsdragers van de joodse gemeenschap in New York. Van Campenhout: 'De helft van de mensen die de overstap van Antwerpen naar New York maakten, is van joodse afkomst. De joodse gemeenschap ginder kan ons helpen om familieleden van die emigranten op te sporen. Zo hopen we een gezicht te vinden voor Red Star Line, naar analogie met Lee Iacocca, de topman van Chrysler, die het gezicht is van Ellis Island.' Antwerpen krijgt daarvoor ook volledige toegang tot de audioarchieven van Ellis Island. Daarin zitten recente interviews met passagiers van de Red Star Line.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud