Theater Zuidpool vraagt steun minister Anciaux voor sanering

(tijd) - Theater Zuidpool heeft aan de Vlaamse overheid een eenmalig bedrag van 179.000 euro gevraagd om de door het kunstendecreet bepaalde sanering te kunnen doorvoeren. Het Antwerpse theatergezelschap valt vanaf 2006 terug op een subsidie van 400.000 euro, de helft van de huidige subsidieperiode. Bovendien werd de groep slechts voor twee in plaats van vier jaar erkend.

Omdat de opzegvergoeding van twaalf personeelsleden 840.000 euro bedraagt, rekent het gezelschap op hulp van de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux (Spirit). 'Zo wordt ons voortbestaan veiliggesteld', zegt Jorgen Cassier, een van de artistieke leiders van Theater Zuidpool. Stefaan De Ruyck, de kabinetschef van de minister, onderzoekt de vraag van het gezelschap.

Door de afgeslankte subsidie moet Theater Zuidpool twaalf mensen ontslaan. Het gaat om administratieve en technische personeelsleden met een lange staat van dienst bij het gezelschap of bij de voorganger, het Reizend Volkstheater. Zes onder hen worden in 2007, wanneer het gezelschap weer gezond hoopt te zijn, opnieuw in dienst genomen. Begin volgend jaar krijgt Theater Zuidpool ook een volledig nieuwe zakelijke leiding.

Het gezelschap zocht de voorbije maanden ook naar andere oplossingen voor de geplande sanering. Er werd onder meer aangeklopt bij het Antwerpse stadsbestuur. Cassier: 'De schepen van Cultuur, Philip Heylen, heeft voor 2006 en 2007 telkens 50.000 euro beloofd. Het zou de eerste keer zijn dat de stad Theater Zuidpool steunt.' De provincie zal haar subsidie niet halveren, zoals aanvankelijk gevreesd.

Inzake infrastructuur wordt het Toneelhuis vanaf volgend jaar een belangrijke partner. Het Antwerpse stadstheater zal bepaalde delen van het gebouw huren voor repetities en de huisvesting van haar artistieke cellen.

Drie eigen producties van Theater Zuidpool gaan volgend jaar niet door: 'Thesauruz', 'Ulysses' en 'Faust'. De productie van 'Edelfinger' komt in handen van Theater Malpertuis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud