Vier Belgische producties trekken naar Avignon

(tijd) - Van 6 tot 27 juli heeft het zestigste Festival van Avignon plaats. Er staan vier Belgische producties geprogrammeerd. De Needcompany brengt twee premières. Een daarvan, 'Le bazar du homard' (Lobster Shop), werd vorig jaar al gepresenteerd als try-out. Jan Lauwers schreef een tekst voor acht acteurs. Nieuw is 'La poursuite du vent', een monoloog van Viviane De Muynck naar de autobiografie van de Duits-Franse schrijfster Claire Goll (1901-1977).

De twee andere Belgische groepen spelen bestaand werk. Het Toneelhuis brengt de productie 'Rouge décanté' van Guy Cassiers. Het is de Franstalige versie van de productie 'Bezonken rood', de bewerking van het boek van Jeroen Brouwers, die speciaal voor het festival wordt gecreëerd. Dirk Roofthooft speelt na een Engelstalige bewerking ('Sunken red') nu ook een Franstalige versie. Les Ballets C de la B brengen 'Vsprs', dat eerder in Parijs in première ging. 'Vsprs' is een choreografie van Alain Platel op muziek van Fabrizio Cassol naar de Mariavespers van Claudio Monteverdi.

Voor deze editie van het festival is de Frans-Hongaarse choreograaf Joseph Nadj (1957) gekozen als 'artiste associé'. Nadj is directeur van het Centre Choréographique National d'Orléans sinds 1995 en presenteerde al meermaals werk in Avignon. Hij brengt twee nieuwe stukken en organiseert een fototentoonstelling over zijn werk. Verder kiest Nadj voor veel Frans werk. Bartabas brengt twee paardenspektakels. De Russische grootmeester Anatoli Vassiliev brengt 'Ilias zang XXIII'. Ook de opmerkelijke Italiaanse theatermaker Pippo Delbono is van de partij. Voorts is er een productie van veteraan Peter Brook: 'Sizwe Banzi est mort', naar een tekst van de Zuid-Afrikaanse schrijvers Athol Fugard, John Kani, en Winston Ntshona. MH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud