VRT viert 75 jaar radio

(belga) - De Vlaamse openbare radio blaast dit jaar 75 kaarsjes uit. De VRT viert de verjaardag met speciale uitzendingen, evenementen, documentaires en series op Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en Donna. Zo komt er een allerlaatste aflevering van het legendarische Leugenpaleis.

Het medium radio ontstond in België in de jaren '20. Radio Belgique, een commercieel bedrijf, zag het levenslicht in 1923. De overheid begon in te zien dat het medium een belangrijk communicatiemiddel was om de bevolking te bereiken en richtte in 1930 het Nationaal Instituut voor Radio-omroep/Institut National de Radiodiffusion (NIR/INR) op. De eerste uitzendingen begonnen in 1931. De herdenking van de oprichting van het NIR is voor de VRT in 2005 reden om 75 jaar radio te vieren.

De viering start op 13 april met een concert in de serres van het koninklijk paleis in Laken, in aanwezigheid van koning Albert en koningin Paola. Het concert, een coproductie met de RTBF, is een zo goed als exacte weergave van het concert dat op 28 maart 1914 in het koninklijk domein van Laken het begin van radio-uitzendingen in België inluidde.

Op een on-linetijdslijn stelt de omroep tal van historische radiofragmenten en muziek uit de voorbij 75 jaar ter beschikking. Dat gaat van historische gebeurtenissen, zoals de begrafenis van koning Albert I, over sportgebeurtenissen, tot culturele items, zoals een onverwacht interview van Jef Lambrecht met popart-icoon Andy Warhol uit 1981. De website zou binnen een tiental dagen operationeel zijn.

Tijdens de zomermaanden organiseren de radionetten speciale reeksen en gelegenheidsprogramma's: een openingsconcert in het Flageygebouw, concerten in samenwerking met het Festival van Vlaanderen, archiefprogramma's en de mooiste momenten van Jazz Middelheim dat dit jaar voor de 25ste keer plaatsvindt. Radiolegende Lutgart Simoens presenteert op pinksterzondag, samen met Kim Debrie, samen het langst lopende radioprogramma 'Vragen Staat Vrij'.

Bart Peeters en Hugo Matthijsen kruipen op zondag 19 juni nog eenmaal in de huid van hun legendarische typetjes Cas Goossens, Clement Peerens, Nonkel Van Grauwel, Jefke De Lathouwer, Dokter De Reiger en Kim De Hert. Het gaat, aldus Studio Brussel, om de 'àller-àllerlaatste aflevering van Het Leugenpaleis'.

Op 19 november bezetten de vijf openbare netten Gent voor tal van slotevenementen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud