'De klank van de Stad' opent Antwerpen Boekenstad 2004

(tijd) - 'De Klank van de Stad', het openingsfeest van Antwerpen Wereldboekenstad, wordt een driedaags muziek- en woordfeest met meer dan honderd activiteiten. Het thema van het evenement op 7, 8 en 9 mei is de 'klank' die een grootstad als Antwerpen voortbrengt.

'Elke stad heeft haar eigen klank', zegt Karel Hermans, de cultuurbeleidscoördinator van de stad Antwerpen. 'En dat gegeven was ons uitgangspunt. We willen de mensen verleiden met het idee dat ze de klank van hun stad mee bepalen, dat ze er zelf deel aan hebben. Maar we nemen de toeschouwer ook mee naar de plekken waar de klank van de stad Antwerpen het luidst klinkt.'

Het weekendevenement is in de eerste plaats een initiatief van 'Antwerpen Cultuurstad' in samenwerking met de stedelijke districten. De oorspronkelijke bedoeling was een muziekfestival te organiseren dat paste in het cultuurplan van de stad. Pas in tweede instantie werd beslist dat het muziekfeest ook een feest van woorden moest worden, om de start van 'Antwerpen Wereldboekenstad 2004' niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. De Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens (sp.a), stelde voor om ook de evenementencel 'Magisch Antwerpen' te laten participeren in 'De Klank van de Stad'. Het college van burgemeester en schepenen wil een geïntegreerd evenementenbeleid voeren. 'De klank van de Stad' is wat dat betreft een modelproject.

Tot in de verste uithoeken van de stad kan het publiek zich laten meevoeren door een amalgaam van muzikale en literaire voorstellingen. Op vrijdagavond 7 mei wordt het startschot gegeven met een ambitieus literair en internationaal openingsevenement in de Bourlaschouwbrug. Onder meer Harry Mulish, de thrillerauteur(s) Nicci French, en Germaine Greer moeten de avond de nodige luister geven. Een van de blikvangers op zaterdag wordt het liefdesspektakel op de Groenplaats, waarbij de Antwerpse stadsdichter, Tom Lanoye, een gedicht brengt waarin de Boerentoren de liefde verklaart aan de kathedraal. De organisatoren van 'Magisch Antwerpen' stippelen zaterdag en zondag een literaire wandelzoektocht uit rond 'Het dwaallicht' van Willem Elsschot. En de negen districten van de stad nodigen iedereen uit op diverse avondconcerten.

Zondagmiddag is Antwerpen in de ban van 'Heavy Metal', een première van de componist Serge Verstockt. 'Ik wil Antwerpen op een bijna onmerkbare manier auditief voelbaar maken', verklapt de componist. 'Daarom gebruik ik voor mijn nieuwe compositie alle klokkentorens van de Antwerpse binnenstad.'

Naast extraverte evenementen zijn er ook intieme intermezzo's. In de privé-salons van 63 bekende en minder bekende Antwerpenaren worden korte muzikale en literaire voorstellingen georganiseerd voor een beperkt publiek. Het weekend wordt afgesloten met een concert van deFilharmonie onder leiding van Phillippe Herrewege in De Roma in Borgerhout.

Informatie en reserveringen: 03/22.11.333 of www.deklankvandestad.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud