Gedichtendag in teken van held en heldendicht

(tijd) - Op donderdag 29 januari is het Gedichtendag. Heel lezend Vlaanderen staat dan in het teken van de poëzie, en meer bepaald de held en het heldendicht. Er heeft die dag een vrijwel oneindig gamma aan poëtische activiteiten plaats. Wij proberen u, geografisch geordend, wegwijs te maken in dit poëtische oerwoud.

Poëziecentrum & Boek.be brengen op de Gedichtendag de poëzie tot in uw huiskamer door middel van een posteractie: iedereen die op 29 januari een boekhandel binnenloopt kan er gratis een poster afhalen met poëzie van Leonard Nolens. Aan de ene kant van de poster prijkt het liefdesgedicht 'Huiselijke aubade', aan de andere kant het melancholische 'Vermoeidheid'. Gert Dooreman zorgde voor het ontwerp van de poster.

Ook de uitgeverijen De Bezige Bij, De Arbeiderspers en Querido vieren de Gedichtendag. Bij aankoop van een gedichtenbundel ontvangt de klant een gratis poster met een nieuw gedicht van Bart Moeyaert of een gedicht van Anna Enquist uit haar nieuwe bundel 'De Tussentijd'.

De toekomstige Boekenstad Antwerpen pakt op Gedichtendag uit met talrijke poëtische evenementen. Wij deden een kleine greep uit het ruime aanbod. Het volledige programma vindt u op de website www.abc2004.be/html/nieuws_nl.htm.

Onder de titel 'Paul & Paul' kan u in het AMVC-Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, van 14 tot 16u. kijken naar een multimediapresentatie van Paul Bogaert over de verschillende fasen van een gedicht van Paul van Ostaijen.

Jozef Deleu spreekt om 12.30u. over leven en werk van de Nederlandse dichteres Maria Vasalis in het Provinciaal Centrum Arenberg, Arenbergstraat 28 (tel. 070/22.21.92). Peter Holvoet-Hanssen en Han van der Vegt brengen van 11 tot 20u. een poëtische bezetting van de trappen van de Bourlaschouwburg.

'Nacht in de Namiddag' is een poëtische horrorvertelling van Pieter Hemerijck. Klankentapper D.A.N. maakte een bijpassende geluidscollage. Er zijn vier voorstellingen vanaf 19u. op Vleminckxveld 89, boven Kapitein Zeppos.

Peter Theynynck, Mark Van Tongele en Alain Delmotte lezen om 16.30u. hun gedichten in de prachtige Nottebohmzaal van de Stadsbibliotheek aan het Conscienceplein. Wim Opbrouck zorgt voor het muzikaal sausje. (tel. 03/206.87.43). De Gedichtennacht moet voor een waardige afsluiter zorgen. Han van der Vegt, Vitalski, Eva Cox en Christophe Vekeman lezen voor. VJ's Truestory en Dukes of Confusion zorgen voor de animatie in de Betty Ford Clinic, Kronenburgstraat 62-66, vanaf 21.30u.

Het beschrijf zorgt op Gedichtendag voor een dubbel poëzieprogramma. Onder de titel 'Geliefde gedichten' dienen om 12.30u. zes BBV's (Bekende Brusselse Vlamingen) hun lievelingspoëzie op: acteur Jamel Boukhriss, kunstenaars Christophe Coppens en Valérie Mannaerts, intendant Hugo De Greef, muzikant Piet Maris en politicus Pascal Smet.

Leonard Nolens is op gedichtendag niet enkel op een poëzieposter te bewonderen. In het Literair Salon (20u.) leest hij uit 'Derwisj', zijn wervelende nieuwe dichtbundel. Hij spreekt ook met Marc Reugebrink over Grote Liefde, Grute Leefde en zijn passionele relatie met de poëzie. De locatie is telkens het Literair Salon van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek, Koninginnestraat 23, aan het Muntplein, hartje Brussel. Info en reservatie: Het beschrijf, tel. 02/223.68.32.

De Openbare Bibliotheek Brugge plaatst de Chileense dichter Pablo Neruda in de kijker. Het ensemble Antiguos Suenos, bestaande uit de Chileense zangeres Branda Prado en gitarist 'Prato', brengen een hommage in woord, muziek en beeld aan de dichter die honderd jaar geleden in Parral geboren werd. Het magnum opus van Neruda is de Canto General, een kroniek van Latijns-Amerika in meer dan tienduizend verzen. Hij gaf erin een stem aan de armen en verdrukten. 'De mooiste van Neruda' in de Openbare Bibliotheek Biekorf, Kuipersstraat 3, Brugge, om 12.15u.

'Het Schone Geheim der Poëzie' is de titel van het nieuwe poëzieprogramma van Behoud de Begeerte. Ter gelegenheid van Gedichtendag 2004 vindt het eenmalig plaats in het Kunstencentrum Vooruit in Gent (volgend seizoen trekt het op tournee door Vlaanderen). Drie jonge dichters - Bart Meuleman, Geert Buelens en Paul Bogaert - laten zich door een Oost-Europese presentatrice ondervragen over de geheimen van de poëzie. Het resultaat is een speels-didactische voorstelling waaraan meer dan 50 dichters uit Vlaanderen en Nederland hebben meegewerkt. Het publiek krijgt op een amusante manier enkele voorzetten om na te gaan wat hen in poëzie aanspreekt. 'Het Schone Geheim der Poëzie' brengt kortom een avond vol poëzie 'ter lering ende vermaak'.

Geert Buelens (1971) is vooral bekend van zijn studie 'Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie' die onlangs bekroond werd met de Vlaamse Cultuurprijs voor Essay. Onlangs verschenen gedichten van hem in Het Liegend Konijn, Bzzlletin en Yang. Paul Bogaert (1968) publiceerde vorig jaar de bundel 'Circulaire Systemen' die genomineerd werd voor de Hugues C. Pernathprijs 2003. Bart Meuleman maakt theater en schrijft gedichten en essays, o.m. voor De Witte Raaf. De Vooruit, Gent, 20u., tel. 09/267.28.28.

Het PoëzieCentrum vzw, VC-Geuzenhuis vzw en DRUKsel vzw zorgen voor een 'avant-première gedichtendag' op woensdag 28 januari om 21 uur in het Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent. Vier dichters lezen voor uit eigen werk: Marc Kregting, Christophe Vekeman, Jan Lauwereyns en Leonard Nolens. Voor de muzikale omlijsting zorgen de 'vaste' jazzmusici van het 'De Geus van Gent': John Snauwaert (sax) en Filip Verneert (gitaar). De presentator is Pat Donnez. Inlichtingen: janny.devriendt@poeziecentrum.be of www.poeziecentrum.be

Niet op 29 januari, maar vandaag 24 januari, laat een West-Vlaams dichterscollectief de schone letteren over West-Vlaanderen waaien. In de stations van Tielt (10.30u.), Lichtervelde (11.30u.), Izegem (14.30u.) en Kortrijk (15.30u.) lezen vijftien auteurs voor uit eigen werk. Tussendoor wordt er accordeon gespeeld. Eindstation is Ieper, waar de poëzie in het teken zal staan van oorlog en vrede. Meteen na de Last Post volgt er om 20.30u. een poëzieavond in de Lakenhalle, met steun van het Flanders Fields Museum. Onder meer Benno Barnard leest er enkele van de door hem vertaalde frontgedichten.

'Dichters op het Spoor'. Inlichtingen: toonvanlaere@hotmail.com. 'Den Grooten Oorlog' in de Lakenhalle, Grote Markt, Ieper, 24 januari om 20.30u. Inlichtingen: flandersfields@ieper.be

Ook op de radio krijgt de Gedichtendag veel aandacht. Op Radio 1 maakt, zoals vorig jaar, Benno Barnard een gedicht samen met de luisteraars. Het wordt opgedragen aan een held. Uit twintig namen, van Johan Cruyff over Suske en Wiske tot Franciscus van Assisi, werd door de luisteraars Albert Einstein geselecteerd. Benno Barnard schreef daarop de eerste versregel van het rondeel: 'Dit is de kop waarin de kosmos kon'. De luisteraars kunnen de tweede regel suggereren via de website, mail (dichtop1@radio1.be), sms (3380, dichtop1, spatie en de 2de versregel), of fax (02-736.57.86). Op Gedichtendag wordt er elk uur een versregel toegevoegd. Het sluitstuk valt om 18.45u. in het programma De Wandelgangen.

Op Klara gaat de Gedichtendag evenmin onopgemerkt voorbij. Vandaag zaterdag kan u in Volgeboekt (om 12.05 uur) een gesprek horen met Rutger Kopland (°1934). Naar aanleiding van Gedichtendag scheef deze Nederlandse dichter de 'Gedichtendagbundel', die op 29 januari wordt voorgesteld. Dan leest Rutger Kopland zijn gedichten ook voor op Klara. Deze gedichten lopen als een rode draad door de programma's van die dag.

Podium (om 20 uur) wordt op 29 januari een literaire avond ter gelegenheid van de Gedichtendag. Te gast in deze Podium-special zijn onder anderen: Jozef Deleu, samensteller/ redacteur van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn; de dichters Stefan Hertmans, Luuk Gruwez en Marcel Van Maele, de debuterende dichters Sven Cooremans en Frederik Lucien Delaere; het Trio Peter Hertmans, de theaterwetenschapper en geluidsontwerper Christoph De Boeck.

Samenstelling: Marc HOLTHOF

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud