Advertentie

Academie geeft Gouden Penning aan Angèle Manteau

(belga) - Uitgeefster Angèle Manteau wordt gelauwerd door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Zij krijgt de Gouden Penning uitgereikt als blijk van erkenning voor haar uitzonderlijke loopbaan.

De 92-jarige Angèle Manteau, die een stempel heeft gedrukt op de Vlaamse literatuurgeschiedenis, zal de penning op 13 december ontvangen in het Paleis der Academiën in Brussel. De erkenning komt toe aan een "persoonlijkheid die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot de aanmoediging en de verspreiding van de wetenschap en van de kunst".

Reeds in 1928 kwam Angèle Manteau in aanraking met de literaire wereld. Tijdens haar studie scheikunde in Brussel vond ze onderdak bij de familie Greshoff. Jan Greshoff was een literator en criticus bin wie vele andere schrijvers over de vloer kwamen. Haar eerste werkervaring deed ze op bij uitgeverij A.A.M. Stols, waarvan ze enkele jaren later de eigenaar werd. In 1938 richtte ze haar eigen uitgeverij op.

Uitgeverij Manteau werd onder meer bekend omwille van de vele literaire vertalingen. Zo verschenen bij deze uitgeverij de eerste Nederlandse vertalingen van de Italiaanse schrijver Curzio Malaparte en de controversiële Franse schrijfster Françoise Sagan. Tijdens de oorlogsjaren gaf Manteau in licentie het werk uit van Gerard Walschap en Willem Elschot. Ook jong talent kreeg een kans om opgemerkt te worden door middel van de L.J. Krynprijs, die voor het eerst in 1942 werd uitgereikt.

Momenteel loopt aan vier Vlaamse universiteiten een wetenschappelijk onderzoek dat de geschiedenis van het uitgevershuis Manteau tracht te reconstrueren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud