'Antwerpen Boekenstad' wil Boekenhoofdstad van Vlaanderen worden

(belga) - Antwerpen moet de boekenhoofdstad van Vlaanderen worden. Daarom werd de vereniging 'Antwerpen Boekenstad' opgericht, die "een volgehouden stedelijk letterenbeleid" moet lanceren. Antwerpen Boekenstad moet alle literaire actoren rond de tafel brengen.

"We beogen een tweesporenbeleid", zegt Michael Vandebril, coördinator van Antwerpen Boekenstad. "Enerzijds moet het uitstralingsbeleid Antwerpen als boekenhoofdstad op de kaart van Vlaanderen zetten. Anderzijds willen we via het ondersteuningsbeleid initiatieven rond lezen, schrijven en vertellen promoten".

Maar Antwerpen Boekenstad wil ook "structurele samenwerkingen" afsluiten met bestaande initiatieven zoals ZuiderZinnen. "Antwerpen Boekenstad ziet in ZuiderZinnen, het festival van het woord, een uitstekende kans om literatuur aan een ruim publiek te presenteren", zegt Vandebril. De vierde editie van het festival krijgt dan ook een "structurele financiële ondersteuning" van de stad Antwerpen. Antwerpen Boekenstad wil "het draagvlak van het festival verbreden".

Ook de schrijversflat van het P.E.N.-centrum, die volgende week officieel geopend wordt door de Marokkaans-Franse schrijver Tahar Ben Jelloun, kan op steun rekenen. Antwerpen Boekenstad ziet de mogelijkheid om internationale schrijvers in Antwerpen te ontvangen in de schrijversflat.

Toch heeft Vandebril nog andere plannen: volgend jaar wordt de eerste officiële stadsdichter aangesteld. "Die moet jaarlijks een zestal gedichten schrijven over de stedelijke actualiteit", legt Vandebril uit. "Dat kan gaan over de heraanleg van de Leien tot bijvoorbeeld de verkiezingen."

Het eerste grote moment waarop Antwerpen Boekenstad naar buiten zal treden, zal Gedichtendag 2003 zijn, op 30 januari 2003. "Antwerpen Boekenstad zet momenteel een interessant programma op rond Gedichtendag", zegt Vandebril.

Het eerste concrete project van Antwerpen Boekenstad wordt woensdag gestart. De website Wildeboeken.be spoort mensen aan om hun lievelingsboek ergens in de stad (of het land) "te vondeling te leggen". Een sticker spoort de vinder aan om zijn bevindingen over het boek op de website neer te schrijven. Op die manier kunnen de (voormalige) eigenaar en alle andere geïnteresseerden de zwerftocht van het boek op de voet volgen.

Wildeboeken.be drijft volgens de organisatoren "op liefde voor lezen, boeken en zin voor toeval". "Er ontstaat een ketting van lezers, die samen het 'Wilde Boeken Genootschap' vormen", legt Vandebril uit. Het eerste wilde boek kreeg de schrijver Oscar van den Boogaard als peter. Van den Boogaard legde het boek "Sensaties" te vondeling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud