Antwerps voorleesproject 'Boekenkaravaan' wordt driemaal groter

(belga) - De tweede editie van de boekenkaravaan trekt van oktober tot december door enkele Antwerpse wijken. Dankzij de medewerking en inzet van drie scholen en tientallen vrijwilligers krijgen 83 cultureel kansarme gezinnen een voorlezer op bezoek. Vorig jaar waren er dat nog maar 25.

Toch blijft volgens projectcoördinatrice Ilse Trimborn het kleinschalige karakter van dit project ondanks het grote succes gegarandeerd: "Voorlezen en vertellen, dat is nog steeds waar het om draait," zo vat ze samen. "We proberen gezinnen waar geen voorleestraditie heerst, toch aan te zetten tot het lezen en voorlezen van boeken en eventueel ook het bibliotheekbezoek te stimuleren."

Tijdens de jaarlijkse voorstelling van het initiatief benadrukte Ilse Trimborn dat het wel degelijk erg belangrijk is om kinderen voor te lezen: "Op die manier worden tekstuele vaardigheden gestimuleerd en dat heeft een gunstige invloed op het technisch en begrijpend lezen en op het schrijven." Omdat kinderen uit sociaal-economisch zwakkere milieu's vaak minder gestimuleerd worden en zo een achterstand oplopen ten opzichte van andere kinderen, wil de boekenkaravaan vooral inspanningen leveren naar hen toe. Ook gezinnen waar Nederlands de tweede taal is, behoren tot de doelgroep.

Peter van het project is de jeugdauteur André Sollie. Ook hij is bijzonder enthousiast: "Ik moest geen tweemaal nadenken toen de organisatoren me vroegen om peter te worden van de boekenkaravaan. Als kind werd ik zelf nooit voorgelezen, en dat heb ik erg gemist. Daarom vind ik het nu des te belangrijker om het voorlezen te stimuleren."

Voor de financiële kant kunnen de organisatoren beroep doen op subsidies van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van Welzijnszorg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud