Advertentie

Bijzonder dagboek over WO II duikt op in Nederland

(belga) - Het regionaal archief in Tilburg, in Nederland, heeft een bijzonder document in handen gekregen van een joods meisje dat op 16 juli 1943 werd omgebracht in het Poolse Sobibor, een vernietigingskamp van de nazi's. In het dagboek beschrijft Helga Deen, die 18 jaar werd, de laatste maand van haar gevangenschap in het concentratiekamp Vught.

"Helga Deen was een zeer gevoelig meisje met een enorm sterke wil", zegt archivaris Kobes, die zich sinds begin dit jaar met de vondst bezighoudt. "Als je de tekst leest, blijkt dat heel duidelijk. Op een bepaald moment schrijft ze: als mijn wil sterft, sterf ik ook".

Kobes kreeg het uit het kamp gesmokkelde dagboek, opgeschreven in een oud scheikundeschrift, in januari aangeboden door Conrad van den Berg. Diens vader Kees had tijdens de oorlog in Tilburg verkering met Helga. Het dagboek zat met enkele brieven, een vulpen, een haarlokje en maandverband in een oude bruine damestas.

Helga Deen werd op 1 april 1943, toen ze in het eindexamenjaar van de Rijks HBS in Tilburg zat, met haar broer Klaus en haar ouders afgevoerd naar Kamp Vught. Vanaf 1 juni hield ze in het geheim een dagboek bij. Ze had dat afgesproken met haar vriend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud