Cervantesprijs overhandigd aan Mexicaanse auteur Sergio Pitol

(belga) - De Mexicaanse schrijver Sergio Pitol heeft vrijdag de Cervantesprijs ontvangen, de belangrijkste literaire onderscheiding van de Spaanstalige wereld.

Tijdens de feestelijke uitreiking in de universiteit van Alcal de Henares bij Madrid loofde de Spaanse koning Juan Carlos de bijdrage van de 73-jarige auteur voor het culturele erfgoed van Latijns-Amerika. De met 90.000 euro gedoteerde onderscheiding geldt als de Spaanse Nobelprijs en wordt elk jaar in de geboortestad van Miguel de Cervantes, de auteur van Don Quichote, overhandigd.

De uit Puebla afkomstige Pitol heeft verhalen, romans, essays, gedichten en biografieën geschreven. Bovendien vertaalde hij werken van Tsjechov, Henry James en Joseph Conrad. In zijn boeken verwerkte hij zowel zijn traumatische kindertijd -als vierjarige verloor hij zijn beide ouders en werd vervolgens door malaria aan zijn bed gekluisterd-, als belevenissen uit zijn lange loopbaan als dilpomaat.

Pitol was na zijn studie in de rechten en de filosofie cultureel attaché in Frankrijk, Hongarije, Polen en de voormalige Sovjetunie. Bovendien werkte hij voor verschillende bedrijven en schreef hij in diverse kranten.

Tot de bekendste werken van de veelbekroonde auteur behoren 'El taido de una flauta' (1986) en 'El arte de la fuga' (1996). Zijn jongste roman heet 'El mago de Viena'. In het Nederlands zijn er verschillende werken van hem vertaald waaronder 'Het geluk getrouwd te zijn' (2002) en 'Het defilé van de liefde' (2003).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud