Coetzee, Llosa en Antunes bij favorieten Nobelprijs Literatuur

(belga) - Donderdag wordt de Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt. De Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee, de Portugees Antonio Lobo Antunes en de Peruviaan Margo Vargas Llosa worden genoemd als favorieten.

Na de Britse schrijver van reisverhalen V.S. Naipaul, die de prijs in 2001 won, en de Hongaar Imre Kertesz, de winnaar in 2002, zou de laureaat dit jaar wel eens een schrijver van fictieverhalen kunnen zijn. De idee dat de winnaar in 2003 uit Afrika of de VS afkomstig moet zijn, wint ook aan kracht. De laureaat in 2000 was de minder bekende Chinese auteur Gao Xingjian; in 1999 won de Duitser Günter Grass.

Voor Coetzee zouden de voornaamste 'rivalen' de Nigeriaan Ben Okri en de Somaliër Nurrudin Farah zijn. In tegenstelling tot Coetzee vertegenwoordigen zij literatuurgewijs meer het 'zwarte' Afrika. Toch figureert de naam van de 63-jarige Coetzee al 10 jaar op het lijstje van de favorieten voor de Nobelprijs Literatuur. Nadine Gordimer was de laatste Afrikaanse schrijfster die de begeerde prijs in de wacht mocht slepen in 1991.

Als de jury van de Nobelprijs van mening is dat de winnaars over de jaren heen geografisch moeten verspreid zijn, maakt ook de in Spanje wonende Peruviaan Mario Vargas Llosa een goede kans. De laatste laureaat uit Latijns-Amerika was de Mexicaan Octavio Paz in 1990.

Ook de Portugese auteur Antonio Lobo Antunes past thuis in het rijtje. Al jaren wordt hij als favoriet genoemd; in 1998 kaapte zijn landgenoot Jose Saramago evenwel de prijs voor zijn neus weg.

Duitse of Duitstalige schrijvers figureren dit jaar niet als favorieten voor de prijs. Met namen als Thomas Pynchon (VS), Philip Roth (VS), Joyce Carol Oates (VS) en Margaret Atwood (Can.) op de lijst van favorieten lijkt de Nobelprijs Literatuur 2003 een overwinning te worden voor de Angelsaksische literatuur. De jaarlijks terugkerende oneliner dat ook Hugo Claus en Cees Nooteboom in de wandelgangen genoemd worden als outsider, ontbreekt dit jaar. Dat is mogelijk een gunstig voorteken, want winnaars plegen wel eens volkomen uit de literaire lucht te vallen.

De Nobelprijs voor Literatuur wordt elk jaar uitgereikt. Hij geldt als de meest prestigieuze prijs voor schrijvers en dichters. De laureaat gaat naar huis met ruim 1,1 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud