'De eerste keer' bundelt werk van tien nieuwe schrijftalenten

(tijd/belga) - De bundel 'De eerste keer' waarin tien jonge aanstormende schrijftalenten voor het eerst hun kortverhaal gepubliceerd zien, is donderdag voorgesteld in het Antwerpse Plantijn Moretusmuseum door minister vice-president Renaat Landuyt. De publicatie kwam tot stand in het kader van het project 'Jongeren aan de start van hun loopbaan'.

Voor de vierde keer op rij organiseerde minister Landuyt en de VDAB een creatieve wedstrijd om getalenteerd jong Vlaanderen kansen te geven om zich te ontplooien. Dit keer was het de beurt aan jong schrijftalent. Jongeren tot 30 jaar konden deelnemen. In totaal kwamen 558 kortverhalen binnen. Uit deze groep selecteerde een jury van schrijvers en andere specialisten tien laureaten: John Apers, Dominiek Biebau, Miguel Casier, Dirk Nelissen, Claudia Nieuwenhuizen, Dieter Rogiers, Chika Unigwe, Kristof Valkenborgh, Kobe Van Steenberghe en Angelo Verlinde.

Van "De eerste Keer" worden in samenwerking met uitgeverij Manteau minstens 10.000 exemplaren gepubliceerd die vanaf 3 april te vinden zijn in de boekhandel.

De wedstrijd kaderde in het Vlaamse startbanenplan waarmee minister Landuyt jonge mensen informeert over de arbeidsmarkt. "Je voelt aan dat we carrières hebben gecreëerd die er anders niet geweest zouden zijn", zegt Landuyt. "We hebben nu bijvoorbeeld tien schrijvers opgemerkt van wie uitgeverij Manteau zegt: hier zit muziek in. Daarom wil ik dit experiment vanaf vandaag naar alle 45.000 afgestudeerden tot 25 jaar uitbreiden."

Zij worden opgebeld om naar hun capaciteiten als ondernemer te peilen. De VDAB stelt een computerprogramma ter beschikking waarmee jongeren de kans krijgen die vaardigheden zelf op 20 minuten tijd te laten inschatten. 'Daarna hoop ik een aantal van hen een opleiding bedrijfsbeheer te kunnen geven', aldus Landuyt. Hiervoor trekt de minister ruim 1 miljoen euro uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud