Advertentie

Dick Matena zeer verguld

(belga) - "Ik ben zeer verguld met de prijs. Ik vind het fantastisch leuk. Ik voel me een ereburger van België. Dat heb ik deze morgen aan de telefoon ook tegen de minister van Cultuur gezegd", verklaarde de laureaat in een eerste reactie. "Door het strakke schema en omdat het halen van deadlines erg arbeidsintensief is, zal ik de bekroning pas echt vieren wanneer ik het vierde deel van 'De Avonden' in juli volgend jaar heb afgewerkt, voorspelt Matena.

Dick Matena (°Den Haag, 24 april 1943) is een vakman en heeft al een rijkgevulde en gevarieerde loopbaan achter de rug. Klassieke avonturenverhalen, science fiction, bewerkingen van jeugdboeken en van literatuur, erotische verhalen en illustraties, eigenzinnige biografiebewerkingen, non-conformistische maatschappijkritieken, taboedoorbrekende verhalen. Het bewijst alleen maar hoe talentrijk, veelzijdig en bedrijvig hij is.

Dick Matena begon in 1960 bij de Marten Toonder studio's in Amsterdam en werkte er onder meer aan de dagstrips van Panda en Tom Poes. Door publicaties in het Amerikaanse magazine Heavy Metal kwam hij onder contract bij het Spaanse agentschap Selecciones Illustrades, dat werk over de hele wereld verkocht. Hij maakte de stripverhalen Amen, Gauguin en Van Gogh, Mozart en Casanova, De laatste dagen van Edgar Allan Poe, Sartre en Hemingway. Hij bewerkte ook kinderboeken als Kruimeltje, Pietje Bell en Dik Trom tot strips. In 1997 blies hij op vraag van Marten Toonder de Tom Poes-reeks nieuw leven in. Hij tekende zowel voor de bladen Donald Duck en Pep als voor Playboy, Penthouse en Rooie Oortjes.

Als uitstekend verhalenverteller -zijn dialogen zijn een voorbeeld- schreef hij scenario's voor stripreeksen als Storm, De Partners, De Macaroni's, De Argonautjes. Het werk van Matena is in meer dan dertien talen vertaald. Hij kreeg onder meer De Stripschapprijs (1986) in Nederland.

Volgens het rapport van de jury heeft Matena met De Avonden het medium strip een definitieve plaats bezorgd tussen de literatuur en de plastische kunsten.

"De jury is sterk onder de indruk van de wijze waarop Dick Matena het meesterwerk De Avonden van Gerard Reve tot een adembenemend stripverhaal transformeerde. In De Avonden maakt Reve op ongeëvenaarde wijze de verveling van de naoorlogse jaren voelbaar. Matena weet met inzet van al zijn grafisch kunnen en scherpzinnigheid op verbluffende wijze de integrale tekst van Reve's boek te combineren met tekenwerk dat op al even ongeëvenaarde wijze de late jaren '40 in beeld brengt. Een soortgelijk huzarenstuk is in het Nederlandse taalgebied nooit eerder vertoond. De Avonden van Dick Matena is een mijlpaal in de Nederlandstalige stripgeschiedenis."

De jury bestond uit de striptekenaars Marc Sleen, Merho, Hec Leemans, Ferry en Erika Raven. Auteur Walter Van den Broeck. De stripwinkeliers Ad Hendrickx (Tistjen Dop Turnhout), Linda Torfs (Mekanik Strip Antwerpen) en Chris De Backer (Gobelijn Leuven). En verder: illustratrice Gerda Dendooven, literair agente Gerda Reynaert, festivalstichter Jan Smet (voorzitter van de jury), ex-bibliothecaris Manu Manderveld, graficus Frank-Ivo Van Damme en Patrick Van Gompel (journalist VTM en voorzitter van De Bronzen Adhemar Stichting).

19985927

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud