Frans-Amerikaans partnership in stripwereld

(belga) - De stripuitgeverijen Humanoïdes Associés (HA) uit Frankrijk en DC Comics uit de Verenigde Staten hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend waarin wordt voorzien dat HA albums uitbrengt via het fonds van DC Comics. Dat meldt Humanoïdes Associés in een mededeling.

Dit akkoord, een première in de stripwereld, laat toe dat Europese albums, voornamelijk Franse dan, in de Verenigde Staten worden gepubliceerd en kunnen genieten van dezelfde distributiekanalen als de Amerikaanse majors, verklaart Humanoïdes.

Het akkoord omvat de jaarlijkse publicatie van een zestigtal albums van HA. De eerste titels verschijnen in mei 2004. Het gaat zowel om de succesalbums van Bilal of Jodorowsky als om de representatieve titels van de jonge Franstalige generatie.

De uitgeverij Humanoïdes Associés werd in 1974 gesticht door de auteurs Dionnet, Moebius en Druille. Het bedrijf dat jaarlijks zowat vijftig nieuwe titels op de markt brengt, stichtte in 1999 een Amerikaans filiaal en publiceerde enkele vertaalde albums voor de Amerikaanse markt maar 'ging daarbij niet echt doelgericht te werk', luidt het bij HA.

DC Comics, opgericht in 1935, is de grootste uitgever van comics in de Verenigde Staten. De uitgeverij publiceert de avonturen van superhelden als 'Batman', 'Superman', 'Flash', 'Wonder Woman' of 'Plastic Man'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud