Geheim agent die model stond voor James Bond overleden

(belga) - De Britse geheim agent die model zou hebben gestaan voor Ian Flemings succesvolle creatie 'James Bond' is in het noorden van Schotland overleden, zo meldt woensdag de BBC. Patrick Dalzel-Job, de "echte" 007, werd 90 jaar oud.

Dalzel-Job was een vriend van de in 1964 overleden geestelijke vader van Bond. Beiden werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Britse geheime dienst. De Echte Bond had tevens dezelfde rang als zijn literaire en filmische pendant: "commander". Fleming bewonderde Dalzel-Job omwille van diens stoutmoedigheid. Na de gallieerde landing in Normandië in 1944 opereerde de agent "on his majesty's secret service" vaak in het hartje van vijandig gebied om de toestand voor de oprukkende geallieerden in te schatten. Vaak lapte hij daarbij bevelen van bovenhand aan zijn laars, zonder dat hem dat op een straf kwam te staan.

Met speedboats en onderzeeërs was DJ even vertrouwd als de latere high-techspion met de licence to kill. Ook op amoureus vlak vertoonde DJ overeenkomsten met de fictieve 007: in 1940 leerde hij tijdens de strijd tegen de Duitsers in Noorwegen een jong meisje kennen, dat hij na de oorlog weer opzocht. De jonge Noorse werd zijn vrouw.

Als bescheiden man -geen 007-eigenschap- ontkende Dalzel-Job steeds het voorbeeld voor de Bondfiguur geweest te zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud