Gouden Potlood voor Hec Leemans

(belga) - Het Gouden Potlood op het Stripfestival van Middelkerke is vrijdagavond in het Casino overhandigd aan Hec Leemans (52), tekenaar van series als Bakelandt en FC De Kampioenen. Het Gouden Potlood wordt elk jaar toegekend aan een striptekenaar die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt en internationale erkenning verwierf.

De striptekenaar volgt Paul Geerts (Suske en Wiske) op. Aangezien het traditie is dat de winnaar van elk Gouden Potlood het jaar nadien een standbeeldje krijgt van zijn creatie op de zeedijk in Middelkerke, werd op de uitreiking het beeld voorgesteld van Suske en Wiske. Kunstenares Monique Mol uit Beauvoorde maakte het monument van ruim anderhalve meter in brons. Het wordt zaterdag om 11 uur op de Zeedijk geplaatst. De voorbije jaren werden daar al de beelden geplaatst van o.m. Nero (Marc Sleen), Jommeke (Jef Nys), Lucky Luke (Morris), Kiekeboe (Merho) en Urbanus (Willy Linthout).

Er werd door de organisatoren van het Stripfestival, dat nog tot 16 augustus loopt en al 25.000 bezoekers over de vloer kreeg, ook een "rookie" gehuldigd. De revelatie in de stripwereld is volgens hen Nicolas Vadot. De tekenaar van "Norbert l'imaginaire" kreeg internationale erkenning met prijzen op de stripfestivals van Antibes en Angoulème (nominatie voor de beste eerste strip).

De reeks Bakelandt en de roversbende van het vrijbos startte op 20 oktober 1975 in "Het Laatste Nieuws" en "De Nieuwe Gazet". De reeks kende een groot succes en telt momenteel meer dan zestig albums. In 1990 lanceerde Leemans twee nieuwe stripseries: Nino, getekend door Dirk Stallaert, en Kowalsky. In december 1997 verscheen het eerste stripalbum van de populaire TV1-reeks FC De Kampioenen, waarvoor Hec Leemans zowel de tekeningen maakt als de scenario's schrijft. Uit deze serie zijn reeds meer dan 20 albums verschenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud