Grootste boekenbeurs ter wereld opent deuren

(belga) - Circa 270.000 bezoekers uit meer dan 100 landen worden verwacht op de 57ste Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs van de wereld, die woensdag zijn deuren opent met Korea als eregast en het verwachte bezoek van Albert Uderzo, de geestelijke vader van Asterix.

Tot zondag zullen ruim 7.200 exposanten vanover de hele wereld meer dan 100.000 nieuwe boeken presenteren, gaande van romans tot stripverhalen over schoolboeken of ingesproken werken.

Als eregast van deze editie 2005 gingen Koreaanse uitgeverijen en auteurs gretig in op de uitnoding om deze rijke literatuur, die nauwelijks aanwezig is in de Europese boekhandel en uit meer bestaat dan alleen maar manga's, bij de grote massa bekend te maken.

De Zuid-Koreaanse premier Lee Hae-Chan zelf zal de Buchmesse openen. "Ook Noord-Korea werd uitgenodigd, maar het regime in Pyongyang heeft ons zonder veel uitleg geantwoord niet te willen deelnemen. Het is echter niet uitgesloten dat een kleine delegatie Noord-Korea in Frankfurt zal vertegenwoordigen", zei Jürgen Boos, de voorzitter van de Buchmesse. "Maar dat zullen we pas op het laatste moment weten".

De Franse tekenaar Albert Uderzo zal in Frankfurt zijn nieuwste Asterix-album 'Het Geheime Wapen' (originele titel 'Le ciel lui tombe sur la tête' of nog in het Duits 'Gallien in Gefahr') voorstellen, die vorige week in 27 landen werd gelanceerd, maar door de critici nogal slecht werd onthaald.

De vroegere metgezel van René Goscinny zal vrijdag vanuit Frankfurt deelnemen aan een chat op het internet met lezers vanover de hele wereld, met de meertalige hulp van acht van de gebruikelijke vertalers van de dappere Galliër met de blonde snor.

De beurs legt dit jaar het accent ook op het verband tussen film en literatuur. In aanwezigheid van de Duitse filmmaker Wim Wenders zullen tijdens een forum auteurs en regisseurs een en ander aan het licht brengen over de filmadaptaties van morgen.

De Frankfurter Buchmesse reikt traditiegetrouw ook de prestigieuze Vredesprijs van de Duitse boekhandels uit, die dit jaar werd toegekend aan de Turkse romanschrijver Orhan Pamuk.

De veelgelezen auteur in eigen land - waar hij evenveel aanhangers als tegenstanders telt omwille van zijn pro-Koerdisch engagement en zijn erkenning van de Armeense genocide - moet in december voor een rechtbank in Istanboel terecht staan omdat hij 'vrijwillig de Turkse identiteit heeft beledigd' na uitspraken in een Zwitsers magazine over de Armeense volkerenmoord van 1915. Het werk van Pamuk is vertaald in een twintigtal talen.

Minder dan een jaar voor de start van de eindronde van de Wereldbeker in Duitsland, krijgt koning voetbal met een ontelbaar aantal boeken ruime aandacht op de Frankfurter Buchmesse. En om de literatuur even te vergeten, zal een ploeg Duitse schrijvers het op het voetbalveld opnemen tegen een team Zuid-Koreaanse auteurs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud