Harry Potter en Lord of the Rings bevorderen het voorlezen

(belga) - De magie van Harry Potter en de fantasiewereld van 'In de Ban van de Ring' hebben een rage ontketend onder Britse ouders. Die zijn bijna allemaal door die boeken hun kind gaan voorlezen. Dat heeft de Britse krant The Independent vrijdag gemeld.

Uit een onderzoek in opdracht van een Britse energiemaatschappij, blijkt dat 90 procent van de ouders er nu een gewoonte van heeft gemaakt om de kinderen voor te lezen. In 2000 was dat nog maar 40 procent.

Volgens het onderzoeksrapport heeft de populariteit van boeken die zowel voor kinderen als volwassenen leuk zijn (in het Engels 'kid-ult books' genoemd) de ouders op het idee gebracht. Door de verfilming van een aantal klassiekers hebben ouders ook vaak boeken herontdekt die ze zelf hebben gelezen toen ze jonger waren. Die lezen ze nu aan hun kinderen voor.

Dr. Aric Sigman, de psycholoog die de resultaten van het onderzoek heeft geanalyseerd, zegt dat het voorlezen het contact tussen ouder en kind bevordert, omdat ze daarna gezamenlijk kunnen praten over wat er in de verhalen gebeurt. ,,Het uitwisselen van ideeën is belangrijk voor de emotionele en de creatieve ontwikkeling van kinderen'', aldus Sigman.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud