IMPAC-literatuurprijs voor Turkse auteur Orhan Pamuk

(belga) - De bekende Turkse schrijver Orhan Pamuk heeft de prestigieuze IMPAC-literatuurprijs editie 2003 gewonnen voor zijn roman "My Name is Red". Op 14 juni zal de stad Dublin de prijs, 100.000 euro, aan de auteur overhandigen. Een kwart van die geldsom is bestemd voor Erdag Goknar, de man die de roman een Engelse vertaling bezorgde. De roman is vorig jaar bij de Arbeiderspers uitgegeven onder de titel "Ik heet Karmozijn".

De jury van de International Impac Dublin Literary Award noemde de roman een geschiedenis van "een intense schoonheid". "My name is Red" is "een krachttoer van literaire verbeeldingskracht en filosofische uitweiding", zo motiveerde de jury haar beslissing.

De 50-jarige Pamuk, geboren in Istanboel -de brug tussen Oost en West, schrijft over hedendaagse dilemma's, met name over hoe zijn vaderland geklemd zit tussen Oost en West en hoe Turkije zoekt naar een eigen identiteit. "Ik heet Karmozijn" is een roman over (de verschillende opvatting van Oost en West over) kunst en het dagelijks leven, terzelfder tijd een thriller én een ode aan de Oosterse vertelkunst. De roman speelt zich af in het Istanboel van 1591 en heeft als centrale figuur een moeder van twee zonen die, na negen jaar vergeefs wachten op de terugkeer van haar man, op zoek gaat naar een nieuwe echtgenoot.

"My name is Red" werd gekozen onder acht finalisten (waaronder romans van Jonathan Franzen en Per Olov Enquist) uit een lijst romans aangebracht door meer dan 150 boekenwinkels uit 40 landen. Vorig jaar ging de IMPAC naar de controversiële Franse schrijver Michel Houellebecq voor diens aanklacht tegen het sekstoerisme "Plate-forme" (Nederlandse titel: Platform).

De IMPAC-prijs, afkorting voor Improved Management Profitability and Control, zag voor het eerst het licht in 1996. Hij werd opgericht door de gemeenteraad van Dublin en het Amerikaanse bedrijf IMPAC met het doel de status van literair Mekka van de Ierse hoofdstad in de verf te zetten. Zo is Dublin de geboorteplaats van Nobelprijswinnaars George Bernard Shaw, William ButlerYeats en Samuel Beckett. Ook voor James Joyce, schrijver van "Ulysses" en door velen beschouwd als de grootste Engelstalige schrijver sinds William Shakespeare, was de stad zijn bakermat.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud