Advertentie

J.M. Coetzee wint Nobelprijs Literatuur

(belga) - De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de vermaarde Zuid-Afrikaanse auteur John Maxwell (J.M.) Coetzee (foto: epa), zo heeft de Zweedse Academie donderdagmiddag in Stockholm bekendgemaakt. Vaste thema's bij Coetzee (naar verluidt uit te spreken als "Koitschía") zijn racisme (apartheid) en de dubbele moraal.

De 63-jarige mediaschuwe docent literatuur aan de Universiteit van Kaapstad (maar momenteel wonend in het Australische Adelaide), reeds tweemaal winnaar van de Booker Prize, is na Nadine Gordimer de tweede (blanke) schrijver uit Zuid-Afrika aan wie de hoogste literatuuronderscheiding ter wereld wordt toegekend.

De in 1940 in Kaapstad geboren Coetzee verwierf ruime bekendheid bij het grote publiek met de roman "Disgrace". Op dat moment werd hij door de internationale literaire wereld al lang op handen gedragen dankzij romans als "Waiting for the Barbarians" uit 1980 en "Life and Times of Michael K" uit 1983. Voor die laatste roman ontving Coetzee, in 1974 begonnen als schrijver, zijn eerste Booker.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud