Janet Frame overleden

(belga) - De Nieuw-Zeelandse schrijfster Janet Frame, onder andere bekend van een autobiografische trilogie die door Jane Campion werd verfilmd als "An Angel at my Table", is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden aan leukemie.

Frame genoot internationale erkenning en werd beschouwd als Nieuw-Zeelands beste schrijfster sinds Katherine Mansfield, die in 1923 overleed. Haar naam kwam diverse keren voor op de shortlist van de Nobelprijs voor Literatuur, de laatste keer nog in 2003, maar ze won de prijs nooit.

Geboren in 1924 op het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland als derde van vijf kinderen van een arme spoorwegambtenaar, leidt Frame een groot deel van haar leven een teruggetrokken bestaan. Reeds op jonge leeftijd wordt ze foutief als schizofreen gediagnosticeerd. Van 1947 tot 1954 brengt ze haar tijd door in psychiatrische instellingen. Daar zal ze ongeveer 200 keer "behandeld" worden met elektroshocks.

In 1951 wordt ze op het nippertje gered van een lobotomie omdat een arts vernomen heeft dat ze met haar debuut als schrijfster, "The Lagoon And Other Stories", een bundel kortverhalen, de Hubert Church Memorial Award heeft gewonnen, de hoogste prijs die in haar thuisland voor een roman wordt uitgereikt.

Haar eerste roman, "Owls do Cry", verschijnt in 1957. Het is een sterk autobiografisch verhaal over opgroeien in een kleine Nieuw-Zeelandse stad. Als ze in 1956 een literaire beurs krijgt, trekt Frame de volgende zeven jaar naar Ibiza, Andorra en Groot-Brittannië. Gedurende die jaren schrijft ze drie romans en twee series kortverhalen. Nog in Engeland verzekert een psychiater haar dat ze niet schizofreen is.

Nadat haar vader in 1963 komt te overlijden, keert ze terug naar Nieuw-Zeeland. Daarna trekt ze nog gedurende korte of langere periodes naar de VS en Groot-Brittannië. Gekend als een van de meest teruggetrokken schrijfsters, verrast ze iedereen met een autobiografische trilogie "To the Is-land" (1982), "An Angel at my Table" (1984) en "The Envoy from Mirror City" (1985). Het levensverhaal van Frame krijgt wereldwijd bekendheid als Jane Campion in 1990 de trilogie verfilmt onder de titel "An Angel at my Table". De film wordt bedolven onder de prijzen.

In totaal schrijft Frame 11 romans, vijf bundels kortverhalen, een poëziecollectie en haar driedelige autobiografie.

In augustus 2003 krijgt ze te horen dat ze aan leukemie lijdt, een ziekte waaraan ze donderdag is overleden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud