Keizer Karelprijs 2003 voor "Ghost World" van Daniel Clowes

(belga) - De Amerikaanse underground-tekenaar Daniel Clowes is voor zijn strip "Ghost World" bekroond met de Keizer Karelprijs 2003. Deze prijs van de Brusselse Vlaamse Gemeenschapscommissie ter waarde van 2.500 euro zal op zondag 18 mei om 15.00 uur uitgereikt worden op het stripfestival van Ganshoren.

De Keizer Karelprijs, waarvan de eerste editie vorig jaar ging naar Joe Sacco voor zijn strip "Safe Area Gorazde", bekroont een auteur op basis van de maatschappelijke relevantie van het werk in de brede zin van het woord. Het boek dient nog beschikbaar te zijn en in minimaal één, en bij voorkeur in beide landstalen uitgegeven te zijn.

De vier andere genomineerden voor de Keizer Karelprijs 2003 waren "Het Geluid van Rijp" (Mattoti/Zentner), "Les Exilées, histoires" (Khelif/Fares), "Le Journal de mon Père" (Tanigucho) en "Garduno, en temps de paix" (Squarzoni). Dit laatste album werd samen met "Ghost World" door de vierkoppige jury weerhouden voor een tweede ronde, maar uiteindelijk viel Daniel Clowes de eer te beurt.

In "Ghost World", waarvan de Nederlandse vertaling in 1998 werd uitgegeven door Oog&Blik (15,95 euro), verwoordt hij de scepsis, twijfels en angsten van twee Amerikaanse schoolmeisjes Enid en Rebecca. Volgens de jury is het een toegankelijk werk in zwart en wit, met enkele groengrijze elementen die het geheel een glaciale harde indruk geven. "Clowes stelt, aan de hand van rake observaties de hedendaagse Amerikaanse samenleving in vraag, een samenleving die het uiterlijke boven het innerlijke, het artificiële boven het echte en het banale boven het waardevolle plaatst", aldus de jury. De lezer wordt door de auteur verplicht stelling te nemen.

Vorig jaar werd "Ghost World", dat al heel wat internationale prijzen in de wacht sleepte, verfilmd door regisseur Terry Zwigoff met in de hoofdrollen Thora Birch en Scarlett Johansson.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud