Liefdesverklaring Boerentoren aan kathedraal compleet

(tijd) - Donderdag werd in Antwerpen het tweede deel van het jongste stadsgedicht van Tom Lanoye aan de Boerentoren bevestigd. Daarmee is de liefdesverklaring van de Boerentoren aan de kathedraal compleet.

Stadsdichter Tom Lanoye onthult zijn gedicht op een schaalmodel van de Boerentoren (foto belga)

Het gedicht werd vorige week, op wereldboekendag en de start van ABC2004 voorgesteld. ABC2004 is het programma rond Antwerpen Wereldboekenstad. Maandag al werd het eerste deel ervan door hoogtewerkers aan de Boerentoren bevestigd. Sinds donderdag is het hele gedicht te bewonderen.

Het grote publiek kan het antwoord van de Kathedraal live meemaken op zaterdagavond 8 mei.

Het is de bedoeling dat het spandoek op z'n minst een halfjaar de skyline van Antwerpen siert.

In 1931, kort na de voltooiing van wat toen het eerste flatgebouw van formaat was in Europa, probeerde een andere Antwerpenaar bedrijven warm te maken voor gevelreclame op de toren. Die man was Alfons de Ridder, beter bekend onder zijn pseudoniem als schrijver, Willem Elsschot. Het idee was goed, maar de tijd was er niet rijp voor.

Nu is het Tom Lanoye eigenhandig gelukt het project te laten financieren door enkele bedrijven. De kostprijs bedraagt zo'n 80.000 euro. Het slotvers van een nieuw stadsgedicht gaat prijken op een spandoek van 650 m2, opgehangen aan de voorgevel van de Boerentoren. Voor de lay-out staat Gert Dooreman in, de bekendste grafische boekverzorger van Vlaanderen.

Volgens de dichter is het nieuwe stadsgedicht enerzijds een hommage aan Elsschot en anderzijds een dialoog tussen de Boerentoren en de kathedraal, 'tussen het kapitaal en het missaal'. Volgens de Antwerpenaars kan de toren qua schoonheid niet op tegen de ranke kathedraal. Dat volkse verdict zit volgens Tom Lanoye onderhuids verscholen in het overigens titelloze gedicht. 'De plompe Boerentoren verklaart zelfs zijn lustvolle liefde voor de oude, ranke kathedraal.'

Tom Lanoye is naar eigen zeggen bijzonder trots dat hij een oud plan van Elsschot heeft kunnen realiseren. Maar vooral ook dat de stad noch de organisatie Antwerpen Wereldboekenstad 2004 (ABC2004) enige financiële of organisatorische last treft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud