Advertentie

Literaal overspoelt de Kust tijdens de zomermaanden en erna

(belga) - Tijdens de zomermaanden juli en augustus vinden in de tien kustgemeenten literaire evenementen plaats. De meeste zijn tijdelijk, sommige mogen voor de eeuwigheid blijven. "Literaal" is een project van de Antwerpse verenging "Behoud de Begeerte" met steun van de Vlaamse regering.

De organisatoren voorzien initiatieven voor alle leeftijden. Voor de kleinsten fietst Kamishibai, de verteller van Art Basics for Children, in tien dagen de hele kustlijn af. Dichter bij zee is dan weer een twee uur durende woordentocht waarmee de kinderen worden uitgedaagd om poëzie te lezen en te schrijven.

Playa Literaal is de titel van de tien plaatsen langs de Kust waar tijdens de namiddag stukken van "The Old Man and the Sea" van Ernest Hemingway zullen worden voorgelezen. Josse De Pauw schuimt dan weer eind augustus op zijn eentje alle kustbibliotheken af. Hij zal lukraak boeken uit de rekken halen en ze op een willekeurige pagina openslaan. Improvisatie is de rode draad door dit project "Bibliotheken".

De hele zomer trekt ook de Fanfare Literala langs de Kust. Het is een prettig gestoord huisorkest dat muziek en poëzie verbindt. Het is het nieuwste project van CirQ. Voor het Tienervolk organiseren acteur Bart Klein en muzikant Stoffel Verlackt het project "Kust Ze". Ze zullen waar ze neerstrijken een rap-nummer proberen te maken. Voor dit project worden nog extra rap-talent gezocht.

Opdat Literaal overal zou opvallen worden tijdens de zomer aan de hele Kust ook een miljoen broodzakken en twee miljoen bierviltjes met literatuur aangekleed. Op diverse locaties in de kustgemeenten zullen voor eeuwig enkele gedichten worden aangebracht in marmer, koper of verf. Telkens werd bij de locatie zoals Fort Napoleon, het havenstaketsel, de Pier, een golfbreker, het Visserijmuseum, enz. een passend gedicht uitgezocht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud