Literaire stempels aan de kust ingewijd

(tijd) - De 'literaire stempels' aan de Belgische kust, 103 gedichten verankerd in het landschap, zijn klaar. Het traject 'De waarheid over de zee' werd het afgelopen weekend officieel ingewijd.

De 'literaire stempels' zijn een onderdeel van Literaal, de evenementenreeks die Behoud de Begeerte tijdens de zomer aan de kust realiseerde. Naast de 65 gedichten van vooral Nederlandstalige dichters wordt in 38 andere werken aandacht besteed aan één gedicht van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935). 38 fragmenten van zijn bekende 'Ode Marítima' worden op evenveel plaatsen langs de kust in dijken en staketsels aangebracht. In het gedicht schetst de schrijver een beeld van tot welke ideeën mensen kunnen komen als ze dromen over de zee.

Eind december begonnen de eerste opbouwwerken van de literaire stempels. De eerste twee werken in de Haan en Wenduine werden al voor de jaarwisseling aan het publiek voorgesteld. Nu zijn alle literaire stempels afgewerkt.

De gedichten werden geselecteerd door een jury met onder meer Hugo Brems en Geert Buelens. Een artistiek team met de architect Wim Supply, de vormgever Danny Vanheste, de steenkapper Jan Broes en de fotograaf Danny de Kievith zocht de locaties. Vorm en materiaal zijn telkens aangepast aan gedicht en locatie.

Renaat Landuyt, de Vlaamse minister voor Toerisme, subsidieerde Literaal in het kader van het Kustactieplan, dat de Belgische kust moet opwaarderen. Na Beaufort en Literaal komt er deze zomer een muzikaal programma onder de noemer 'Uitblazen'.

SaV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud