Advertentie

Minder subsidies voor Vlaamse literatuur

(tijd) - Er zullen dit jaar minder literaire lezingen gesubsidieerd worden in Vlaanderen en ook het budget voor de literaire tijdschriften vermindert. Dat zijn twee concrete beslissingen die het Vlaams Fonds der Letteren (VLF), het steunpunt voor de Vlaamse literatuur, al genomen heeft.

Vorige week heeft het Fonds definitief bericht gekregen in verband met zijn budget voor 2004. Het hing al in de lucht, maar nu is het zeker: het VLF zal dit jaar 700.000 euro of 22 procent minder subsidies kunnen uitdelen.

'We hebben ervoor gekozen die besparing te verspreiden over de verschillende deelregelingen, niet een of meerdere regelingen te laten sneuvelen. Ze zijn immers alle even waardevol', zegt Carlo Van Baelen, voorzitter van het VLF. 'Iedereen zal een beetje getroffen worden. Maar zelden zal iemand door verschillende maatregelen tegelijk getroffen worden.'

Gisteren kregen auteurs, bibliotheken en scholen bericht dat het aantal gesubsidieerde literaire lezingen verminderd wordt. Terwijl het fonds de vorige jaren tussenkwam in het honorarium voor zo'n 2.200 lezingen, is er nu maar ruimte om er 1.856 te subsidiëren. Auteurs voor volwassenen konden tot voor kort jaarlijks voor 15 lezingen gesubsidieerd worden, kinder- en jeugdauteurs voor 20. Die aantallen worden nu teruggebracht tot 10 en 15.

Wat ook al duidelijk is, is dat literaire tijdschriften een stuk zullen moeten inleveren. De basissubsidieregeling blijft, maar de projectenpot van 25.000 euro en de aanvullende subsidie voor honoraria worden voor 2004 geschrapt.

Voor andere regelingen, de werkbeurzen voor auteurs bijvoorbeeld, zullen stap voor stap beslissingen genomen worden. 'Het is onvoorspelbaar hoeveel aanvragen er zullen zijn, maar er zijn in elk geval ook hier minder middelen voor', zei Van Baelen. SaV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud