Minister Anciaux wil meer Vlaamse letteren in buitenland

(tijd) - De Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux (Spirit), wil de Vlaamse literatuur beter promoten in het buitenland. Dat zei hij in Villa Hellebosch in Vollezeele, waar buitenlandse auteurs op uitnodiging van het internationaal literatuurhuis Passa Porta in alle rust aan hun boeken kunnen werken.

Anciaux werkt aan een gestructureerd vertalingenbeleid dat Vlaamse auteurs meer mogelijkheden biedt op de internationale letterenmarkt.

Een sterker gepositioneerd vertalingenbeleid op basis van stevige netwerken met kwalitatieve buitenlandse uitgevers is voor Anciaux een topprioriteit. 'Daarbij kan het best gefocust worden op een aantal prioritaire toegankelijke markten en de actieve aanwezigheid op de belangrijkste Europese boekenbeurzen', zei Anciaux. Buitenlandse uitnodigingen voor auteurs en vertalers op festivals en colloquia die letteren uit Vlaanderen kansen geven, moeten optimaal aangegrepen worden, vindt hij.

Het internationaal letterenbeleid van Anciaux wordt centraal aangestuurd vanuit de cel Internationaal Cultuurbeleid, die hij begin deze maand oprichtte. 'Ik verwacht niet dat elke Vlaamse schrijver carrière maakt in het buitenland', stelt Anciaux. 'Zo eenvoudig ligt dat niet. Zeker voor kleine taalgemeenschappen is het knokken voor aandacht op de grote literaire markten die worden aangevoerd door het Angelsaksische monopolie. Maar ik blijf erbij dat het belangrijk is dat wij aanwezig zijn in het buitenland en, minstens even belangrijk, dat het buitenland aanwezig is hier.'

Anciaux wil zijn buitenlands letterenbeleid dit najaar optimaliseren in samenwerking met de voltallige sector. De literatuurvereniging Het Beschrijf en het internationaal literatuurhuis Passa Porta zouden daarbij een vooraanstaande rol spelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud