Nederlandse schrijfster Andreas Burnier overleden

(belga) - De Nederlandse schrijfster, dichteres en criminologe Andreas Burnier, pseudoniem van dr. C.I. Dessaur, is woensdag op 71-jarige leeftijd geheel onverwacht in Amsterdam overleden. Dat heeft haar uitgeverijg Augustus zondag bekendgemaakt.

Dessaur was van 1971 tot 1989 hoogleraar criminologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als Andreas Burnier, onder welke naam zij al haar werk publiceerde, debuteerde zij in 1965 met de roman Een tevreden lach, waarvoor zij met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs werd onderscheiden.

Zij oogstte grote bewondering en ook felle kritiek door haar strijdbare stellingname in maatschappelijke debatten, zoals de emancipatie van homoseksuelen, het feminisme, euthanasie en de joodse cultuur en identiteit.

Zij schreef verder de romans De verschrikkingen van het Noorden, Het jongensuur, De huilende libertijn, De reis naar Kithira, De trein naar Tarascon, De literaire salon en De wereld van glas. Behalve verhalenbundels publiceerde zij ook essays. Werk van Andreas Burnier is met succes in het Duits vertaald. Haar literaire werk werd aanvankelijk uitgegeven bij Querido en Meulenhoff, sinds kort bij Augustus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud