Nieuw boek van Jan Lampo over verdwenen Antwerpse havenbuurt

(belga) - De Antwerpse historicus Jan Lampo heeft dinsdag in het museum Vleeshuis aan de kaaien in Antwerpen zijn nieuwste boek voorgesteld. 'Tussen kaai en schip, de Antwerpse havenbuurt voor 1885' speelt zich af in die vroegere havenbuurt.

Het middeleeuwse hart van Antwerpen, een uitsprong in de Schelde, is in de negentiende eeuw tot de laatste steen afgebroken. Meer dan zeshonderd huizen zijn met de grond gelijk gemaakt om het rechttrekken van de kaaien mogelijk te maken. Een rechte kaai zou de uitbouw van een moderne haven garanderen, dacht de havendirectie toen.

Jan Lampo belicht de sociale impact van deze infrastructuurwerken in het zogenaamde burchtgebied: de (toenmalige) rosse buurt, de vismarkt, het schipperskwartier, het Steen en de Sint-Walburgiskerk.

De kroniek (136 bladzijden, uitgegeven bij het Davidsfonds, kostprijs 17,25) heeft aandacht voor getuigenissen van schrijvers, dichters en zangers, maar ook voor archeologisch, historisch en stedenbouwkundig onderzoek. Bovendien worden de toenmalige ambitieuze plannen met de kaaien afgewogen tegen de harde realiteit. Want rechte kaaien of niet, de buurt rond Het Steen zou slechts enkele tientallen jaren het economisch centrum blijven van Antwerpen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud