Paul De Wispelaere wint Louis Paul Boon-prijs

(belga) - De literatuurwetenschapper en essayist Paul de Wispelaere (foto: belga) heeft de Isengrimusprijs van het Louis Paul Boon Genootschap gewonnen. De prijs wordt toegekend aan wetenschappers die onderzoek doen naar het leven en werk van de Belgische schrijver Louis Paul Boon.

De winnaar werd zaterdag tijdens een bijeenkomst in het Nederlands Limburgse Born bekendgemaakt. In 2001 werd de tweejaarlijkse prijs voor het eerst uitgereikt aan Jeanneke Boon-De Wolf, de weduwe van Boon. "Paul de Wispelaere is zonder enige twijfel de eerste wetenschapper die ernstig werk heeft gemaakt van het werk en de persoon van Louis Paul Boon", aldus Wim Dijkstra namens de jury.

De Wispelaere presenteerde in 1966 een studie over de structuur van de boeken De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren. Deze studie was de basis van alle latere teksten over dit boek dat dit jaar 50 jaar geleden is verschenen. De interesse van De Wispelaere voor het werk van Boon manifesteerde zich ook sterk in de periode dat hij hoogleraar was aan de Universiteit van Antwerpen. Hij was daar de drijvende kracht achter de oprichting én werking van het Centrum voor de Boonstudie. Boon stierf in 1979 op 67-jarige leeftijd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud