PEN-centrum opent eerste schrijversflat in Vlaanderen

Aan de Keizersstraat in Antwerpen is woensdag de eerste Vlaamse schrijversflat geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Franse auteur Tahar Ben Jelloun, winnaar van de Prix Goncourt in 1987.

De schrijversflat is een initiatief van de Vlaamse afdeling van PEN International, een schrijversvereniging die ijvert voor een betere internationale verstandhouding door culturele uitwisseling en die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting waar ook ter wereld. De letters P.E.N. verwijzen naar het ledenbestand van de club. P staat onder meer voor het Engelse woord playwrights en poets, E voor essayists en editors, N voor novelists.

De PEN-flat wil onderdak bieden aan mensen die om politieke en sociale redenen een dak boven hun hoofd nodig hebben om te kunnen schrijven. "Een goed voorbeeld van zo iemand is Salman Rushdie", zei Ingrid Vander Veken, secretaris van PEN Vlaanderen. "Ook journalisten kunnen worden toegelaten in de flat. Maar niet iedereen mag er binnen. Wie zich niet kan vinden in het PEN-charter, is niet welkom. Het is ook niet de bedoeling om er een asielcentrum of een goedkoop hotel van te maken."

Het verblijf in de flat is volledig gratis. Er kunnen maximaal twee mensen logeren gedurende maximum drie maanden. "We bekijken dat geval per geval. Wij willen dat de mensen een gemotiveerd verzoek indienen om in de flat onderdak te krijgen. We verwachten van onze gasten ook een wederdienst om ervoor te zorgen dat ze toch enigszins verankerd raken in onze gemeenschap. Zo kunnen we hen bijvoorbeeld vragen om een lezing te geven aan de universiteit of een andere instelling", aldus nog Vander Veken.

Op de gastenlijst voor de komende maanden staan namen als Jelica Novacovic, een Servische schrijfster die voor De Standaard columns schreef vanuit Belgrado en die nu bezig is aan haar eerste roman, waarin ook Vlaanderen een rol zal spelen. Ook Ghalius, een Litouwse dichter en vertaler en Helen Vreeswijk, een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken die werkt rond alternatieve straffen voor criminele jongeren en een grote toernee in scholen plant, maken binnenkort hun opwachting in de schrijversflat.

Het project kon worden gerealiseerd dankzij de medewerking van de Stad, de Provincie en de Universiteit Antwerpen. De schrijversflat past ook in het stedelijk letterenbeleid dat vanaf 2003 van start gaat in Antwerpen met het project 'Antwerpen Boekenstad'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud