Publieksprijs Nederlandse Boek voor schrijfster Judith Koelemeijer

(belga) - De Nederlandse journaliste en schrijfster Judith Koelemeijer heeft de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2002 gewonnen met "Het zwijgen van Maria Zachea". Ze kreeg de meeste stemmen van het aantal van 20.000 die de afgelopen week door het publiek werden uitgebracht. De prijs is van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Koelemeijer (35) vertelt in het boek het verhaal van een katholieke Zaanse familie. Moeder Maria Zachea krijgt een hersenbloeding en hult zich daarna in stilzwijgen. Haar twaalf kinderen zorgen vanaf dat moment om beurten voor haar.

De schrijfster versloeg met deze debuutroman onder meer Pim Fortuyn die postuum was genomineerd met "De puinhopen van acht jaar Paars". De vier andere kanshebbers waren Harry Mulisch, Jean Auel, het schrijversduo Nicci French en J.R.R. Tolkien (eerste deel "In de ban van de ring").

Aan de prijs zijn 6.807 euro en een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman verbonden. Het publiek kon via boekhandel en bibliotheek, internet en stemformulieren stemmen.

Voorheen werden werken van schrijvers als Geert Mak en Hella Haasse door het publiek tot beste boek uitgeroepen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud