Pulitzerprijs voor fictie naar Jeffrey Eugenides

(belga) - Maandagavond zijn aan de Columbia Universiteit in New York de felbegeerde Pulitzerprijzen uitgereikt. De Amerikaanse schrijver Jeffrey Eugenides won de Pulitzerprijs voor fictie met zijn sociaal-kritisch familiesaga "Middlesex".

In het bekroonde werk beschrijft Eugenides de ontwikkelingen van de Griekse immigrantenfamilie Stephanides in Detroit over een periode van vijftig jaar. Zo komen drie generaties van de familie aan bod en kon de auteur er zowel de Depressiejaren '30 in verwerken, als de Tweede Wereldoorlog, de rassenhaat en het segregationisme van de 'fifties' en de hippiebeweging uit de jaren '60. Calliope, de jongste telg van de familie, kwam bovendien door een genetische afwijking als pseudo-hermafrodiet op de wereld, waardoor "Middlesex" ook het relaas van een gekwelde tweeslachtige ziel is.

Eugenides, die momenteel in Berlijn woont, werkte acht jaar aan deze roman. Zijn vorige roman "The Virgin Suicides" (1993) werd een internationale bestseller, die bovendien verfilmd werd door Sofia Coppola.

In de categorie drama ging de Pulitzerprijs geheel onverwacht naar Nilo Cruz. De schrijver met Cubaanse roots kreeg de prijs voor zijn toneelstuk "Anna in the Tropics". Het stuk speelt zich af in een sigarenfabriek in de negentiende eeuw, waar de "lector", de persoon die verhalen voorlas aan de arbeiders terwijl ze werkten, "Anna Karenina" van Tolstoj voorleest, terwijl hij zelf een overspelige relatie heeft met de dochter van de eigenaar van de fabriek. Het stuk was eerder alleen opgevoerd in Florida en was nog niet bekend in de rest van de VS.

De kranten Washington Post en Los Angeles Times sleepten elk drie Pulitzerprijzen voor journalistiek in de wacht. De Washington Post kreeg de prijzen voor een serie over het strafrecht in Mexico, voor de politieke commentaren en voor de filmkritieken in de krant. De Los Angeles Times kreeg onder meer de prijs voor 'feature writing' met een verhaal over een jongen uit Honduras die in de VS op zoek gaat naar zijn moeder. De zakenkrant Wall Street Journal werd beloond om haar "heldere achtergrondinformatie" bij de schandalen van een aantal Amerikaanse topbedrijven.

Elke winnaar krijgt prijzengeld van meer dan 7.500 dollar (7038 euro). De krant Boston Globe won geen prijzengeld, maar een gouden medaille wegens "dienst aan de publieke opinie". De krant dankt de medaille aan haar "moedige en omvangrijke" artikelenreeks over het seksuele gedrag van rooms-katholieke priesters. De Boston Globe is daarmee reeds aan haar 16de Pulitzer toe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud